За нашу і вашу свободу: харків’яни виразили солідарність з політв’язнями Білорусі

Юлія Гуш  |  Субота, 25 березня 2017, 08:02
Мешканці Харкова зібралися поблизу пам’ятника Шевченку, щоб підтримати затриманих учасників Дня свободи в Білорусі.
За нашу і вашу свободу: харків’яни виразили солідарність з політв’язнями Білорусі

Приводом для проведення мітингу стали масові арешти мешканців Білорусі, які вирішили відзначити День свободи. Їх кількість досягла 700. Причому, дані про це сильно різняться. Тому небайдужі до проблеми порушення прав та свобод люди зібралися біля пам’ятника Шевченку і висловили свою солідарність з заарештованими білорусами.

«Цей мітинг не можна було не організувати, – розповіла Іванна Скиба-Якубова, співорганізаторка мітингу, – не можна сидіти та мовчати, коли відбуваються такі жахливі речі. В Білорусі проходить День свободи. І як завжди буває, що останнім часом це День несвободи. Тому що є величезна кількість заарештованих. І найогидніше те, що там настільки гребуть всіх без розбору, що до автозаків почали потрапляти навіть українські громадяни. Скажімо, була затримана координаторка Крим-SOS Євгенія Андрелюк. Ми мали на днях нагоду спілкуватися з низкою білоруських культурних діячів. Це дуже приємні люди, які хочуть щось міняти в Білорусі. Але ми бачимо, що їм цього робити не дають. Блокують їх свободу».

Вона нагадала, що в 2013-2014 роках українським активістам було дуже важливою підтримка світу, вони звертали увагу на будь-які мікромітинги на підтримку України, які проходили за кордоном. Тому тепер так важливо вийти на підтримку всіх людей, які потерпають від поліцейського режиму і диктатури.

«Ви знаєте, так сталося, що буквально позавчора у нас були колеги з Білорусі, які займаються культурою, – пригадала Тетяна Пилипчук, учасниця мітингу, – я їм розповідала про музей, про наші культурні події, про те, як ми живемо. І ввечері вони, слідкуючі за подіями в країні в соцмережах, почали говорити, що заарештовано 117 активістів. А через п’ять хвилин – 119. Я відчула, що приблизно те саме у нас було в 2013-2014 роках. Коли ми так само не могли реагувати на побутові, культурні події, події з мирного життя, а могли слідкувати тільки за тим, що відбуваються репресії. І коли сьогодні вирішили підтримати наших білоруських братів – то я не могла не вийти».

Учасники мітингу тримали в руках плакати з надписами «Координаторка Крим-SOS Євгенія Андрелюк затримана в Мінську. Чому?», «Білорусь! За вашу і нашу свободу», «Диктатура – це вірус. Сьогодні там, завтра – тут», «Свободу політв’язням» тощо. Вони сканували гасла, в яких вимагали свободи політв’язням та закликали до солідарності й боротьби за власні права.

comments powered by HyperComments