Кожен другий хворий в Україні відмовляється від лікування через високі ціни на ліки

П'ятниця, 31 березня 2017, 16:29
Такі результати дослідження «(Без)коштовна медицина» були презентовані у Міністерстві охорони здоров'я
Кожен другий хворий в Україні відмовляється від лікування через високі ціни на ліки

Головною проблемою 94% пацієнтів, які брали участь у фокус-групах, вважають саме високу вартість препаратів. При цьому 48% пацієнтів скаржаться на підробки та неякісні ліки. А відсоток тих, хто вдається до самолікування, сягає майже 70%.

Згідно з результатами дослідження, більш ніж 56% пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин. 43% хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати коштовні речі, майно.

майже 69% хворих займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. Причини такої ситуації – дорожнеча медпослуг, недовіра до лікарів та низька культура лікування самих українців. Половина всіх українців вживали ліки за порадами знайомих чи рекомендаціями в інтернеті.

Українці не довіряють лікарям. Майже 40% учасників фокус-груп скаржились на непрофесійність медперсоналу. Загалом йдеться про некомпетентність та байдужість лікарів, про те, що лікарі часто не розпитують пацієнта про його стан і не пояснюють, чи пояснюють надто поверхово, що саме вони призначають. Медики лише в половині випадків пропонують пацієнтам дешевші та дорожчі ліки на вибір. Третина пацієнтів зізнаються, що лікарі виписують надто багато ліків. Також однією з причин недовіри пацієнти вважають корупцію в лікарнях.

При цьому аналіз топ-100 найбільш продаваних ліків в аптеках України показав, що пацієнти щорічно витрачають понад 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися.

Таким чином, аби почати лікування, пацієнтам доводиться вдаватися до різних стратегій: відкладати лікування, проходити неповний курс, позичати кошти, продавати майно. Це слугує підтвердженням непослідовної фармацевтичної політики в Україні: фінансовий тягар майже завжди лягає на плечі хворого.

Дослідження проводилось у квітні – вересні 2016 року із застосуванням таких методологічних підходів: кабінетне, якісне (глибинні інтерв’ю з пацієнтами й лікарями, фокус-групи) та кількісне (Омнібус) дослідження. Експертну підтримку в дослідженні надавали Школа охорони здоров’я НаУКМА та Київський Міжнародний Інститут Соціології.

comments powered by HyperComments