Епідемії кору немає, але українцям слід готуватися до підйому захворюваності

Юлія Гуш  |  Вівторок, 4 липня 2017, 15:02
На сьогоднішній день в Україні близько 750 людей захворіли на кір, проте ситуацію не можна назвати критичною
Епідемії кору немає, але українцям слід готуватися до підйому захворюваності

Про це розповів Андрій Волянський, завідувач лабораторією імунореабілітологіі Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова НАМН України. За його словами, ситуація із захворюваністю на кір поки не є критичною. Згідно даним Міністерства охорони здоров'я, на сьогоднішній день в Україні захворіло на кір близько 750 людей. Щодо Харкова та Харківської області, то тут не зафіксовано жодного такого випадку. На даний момент не можна говорити про епідемію кору в Україні, але, як зазначив Волянський, рівень захворюваності рано чи пізно зросте.

«Ми не можемо сказати, по якому сценарію Україна піде в цьому році, – розповів Андрій Волянський, – чи повториться ситуація 2006 року, коли протягом короткого періоду часу захворіла велика кількість людей, чи вона буде розмитою як в 2011 році. На сьогодні ми можемо тільки передбачати».

Він підкреслив, що сьогодні експерти не можуть спрогнозувати як саме в Україні буде змінюватися рівень захворюваності на кір. Проте, за словами експерта, зараз наявні такі неблагополучні фактори, як низький рівень охоплення вакцинацією населення. Волянський зазначив, що заради профілактики дітям та дорослим слід пройти щеплення. Щоправда, воно не дає стовідсоткової гарантії і в окремих випадках його слід зробити повторно. І для того, щоб оцінити всі ризики, людям різного віку слід пройти відповідне обстеження.

«Бажано і дітям, і дорослим оцінити свій рівень імунітету проти кору, – підкреслив він,– при недостатньому рівні – зробити повторне щеплення. Чи хоча б знати, що потрібно поберегти себе. Адже кір дуже контагіозний. Він здатний передаватися на відстань до десяти метрів».

Андрій Волянський розповів, що сьогодні близько 80 % захворілих на кір було госпіталізовано. Це необхідно для того, щоб попередити розповсюдження інфекції. Адже кір дуже заразний навіть під час інкубаційного періоду, а сама хвороба може привести до ускладнень у вигляді пневмонії. Також експерт зазначив, що, незважаючи на неможливість точних прогнозів, в країні слід ретельно моніторити ситуацію із захворюваністю на кір та оприлюднювати відповідну інформацію. Він згадав 2006 рік, коли ЗМІ просили «не роздувати» проблему. Тоді наприкінці року захворіло 6 тисяч людей, що стало найвищим показником за останні 17 років.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments