Харківщина має бути прикладом якісного надання адміністративних послуг

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 14 липня 2017, 16:56
У Харкові буде відкритий найбільший в Україні Регіональний Центр надання адміністративних послуг. Там будуть упроваджені стандарти, на які орієнтуватимуться інші регіони країни.
Харківщина має бути прикладом якісного надання адміністративних послуг

Про це розповів Георгій Вашадзе, радник Голови Адміністрації Президента України з питань реформ.

Він вже мав нагоду ознайомитися з найбільшим в країні Центром надання адміністративних послуг, який має відкритися вже восени поточного року.

«Думаю, що через декілька місяців у Харкові з’явиться новий символ того, як слід обслуговувати громадян, – підкреслив Георгій Вашадзе, – адже адміністративні послуги – це сфера, яка більше всього їх хвилює. Бо вони постійно мають контакт через адміністративні послуги з державцю. Я подивися на будівництво. Створюється велика інфраструктура для того, щоб вони почували себе комфортно, щоб якісно надавалися адміністративні послуги, щоб система була орієнтована саме на них».

За його словами, важливою частиною пакету антикорупційних реформ є якраз реформування сфери надання адміністративних послуг. Його суть полягає в тому, щоб громадяни мали можливість легко, швидко, якісно і без бюрократичних перепон отримати необхідні документи чи послуги. «Мета– щоб в центрі всього стояв громадянин, а не бюрократія, – зазначив Вашадзе, – щоб не громадяни були орієнтовані на бюрократію, а бюрократія – на громадян. Те, що ми побачили в Харкові – це приклад того, як це має робитися. Я дуже радий з того, що в цьому випадку йде ініціатива з боку регіональної адміністрації. Всі регіони мають бути такими ж активними».

Крім того, завдяки такому центру людині не потрібно буде думати, в якій офіс їй слід йти – всі послуги будуть надаватися в одному місці. Також важливою принадою є те, що в таких це такому центрі документи будуть надаватися швидко. Вашадзе розповів, що на даний момент найкращий термін на отримання паспорту – це сім днів. І додав – «це багато».

 «Я думаю, що в майбутньому паспорти мають персоналізуватися в регіональних центрах, – зазначив Георгій Вашадзе, – щоб ви отримали цей паспорт за 15 хвилин. Якщо є така швидкість – то це позитивно відображується на розвитку економіки, на прибутках, на розвитку бізнесу. Коли ми говоримо, як держава повинна підтримувати бізнес – то вона мусить просто не заважати. Не заважати своїми різними бюрократичними стандартами та процедурами».

Велике значення також має відкритість та прозорість даної інфраструктури. Це позитивно впливатиме на роботу працівників Центру і навіть сприятиме боротьбі з корупцією. Вашадзе підкреслив, що коли є прозорість, є прості процедури і немає бюрократії – то це все ставатиме перепони для корупційної діяльності.

Також він згадав грузинський досвід в реалізації даного проекту, який виявився доволі успішним: «В Грузії, наприклад, можна просто прийти, зняти фотографію та отримати паспорт. Ви не повинні нічого з собою приносити. Можна прийти та отримати паспорт за 15 хвилин. Можна просто замовити паспорт, реєстрацію майна, реєстрацію компанії – і скоро ці документи будуть готові та передані вам».

Стандарти надання адміністративних послуг, які будуть запроваджені в Харківській області, згодом будуть поширені й на інші регіони країни. Вашадзе висловив сподівання, що Харківщина займе лідуючу позицію у даній сфері. Заплановано, що через 3-4 роки такі центри можна буде знайти по всій Україні.

comments powered by HyperComments