Цього сезону на грип хворітиме більше людей – експерти

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 жовтня 2017, 15:28
Згідно експертним оцінкам, у новий епідеміологічний сезон кількість захворілих на грип та гострі респіраторні інфекції збільшитися на 14% порівняно з попереднім
Цього сезону на грип хворітиме більше людей – експерти

За словами Любові Махоти, директорки ДУ «Харківській ОЛЦ МОЗ України», новий епідемічний сезон 2017-2018 років розпочався в понеділок 2 жовтня. Прогнозується, що кількість захворілих по Україні збільшиться на 14%.

«Такий прогноз базується на багаторічному досвіді спостереження за грипом, на даних стану напруги імунітету у здорових осіб, дуже низькому охопленню вакцинацією у попередні сезони, а також соціально-економічно ситуацією, – зазначила вона, – і саме основне – при складанні прогнозу враховувалися дані Всесвітньої організації охорони здоров‘я щодо ймовірної циркуляції вірусів у новому епідсезоні».

Минулого сезону на грип та гострі респіраторні інфекції перехворіло 6 мільйонів чоловік по Україні. 65% захворілих становили діти віком до 17 років. Найвищий показник відмічався по Київській області та Києві – від 24 до 27%. Найнижчий – в Закарпатській та Тернопільській областях. Щодо нового епідсезону, то тут прогнозується циркуляція штамів вірусів таких як «Мічиган» (тип А) «Гонконг» (тип А) і «Прісмент» (тип В).

«Так, буде зростання захворювань, але, сподіваюсь, до летальних випадків це не призведе, – розповіла Тетяна Карлова, завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень, – тому що частина населення, все ж таки, вже проепідемічена від Н1N1 вірусу грипу. Стосовно того, чи прийде він до Харківської області та чи прийде один –не знаю хто зможе спрогнозувати. Очікується прихід нового штаму «А-Мічиган» в грудні. Але якщо ви згадаєте наш попередній сезон, то вже в другій половині листопада була активізація епідеміологічного процесу. І ми вже з 47 тижня почали перевищувати епідеміологічний поріг».

Щодо профілактики захворювань, то найбільш ефективним методом експерти називають вакцинацію. За їх словами, вже 4 вакцини пройшли перереєстрацію і на даний момент вони очікують експертну оцінку в МОЗ. Заплановано, що першу вакцину можна буде придбати наступного тижня. Орієнтовна ціна складатиме до 200 гривень. Щоправда, щеплення за державний кошт не передбачене. Можлива закупівля вакцин за рахунок місцевих бюджетів чи за гроші окремих підприємств, хоча найчастіше люди купляють її за власний кошт. Окрім вакцинації, експерти також радять дотримуватися санітарно-гігієнічних норм та вести здоровий спосіб життя, а також залишатися вдома у разі захворювання.

comments powered by HyperComments