На Харківщині побудують понад 50 амбулаторій

Юлія Гуш  |  Понеділок, 4 грудня 2017, 15:32
В цих закладах мешканці сіл зможуть отримати таку ж саму медичну допомогу, як у районних центрах.
На Харківщині побудують понад 50 амбулаторій

В межах упровадження системи реформ сільської медицини в Харківській області заплановано відкрити більше 50 лікарських амбулаторій. За словами Богдана Федака, головного лікаря Обласної клінічної лікарні, в таких закладах мешканці сіл зможуть отримати таку ж саму лікарську допомогу, за якою вони раніше були вимушені звертатися до районних центрів.

«Єдине що це буде менш затратно, – додав він – і, скажімо так, більш «сімейно». Дійсно, лікар буде знати кожного мешканця з яким він підписав контракт».

Зокрема, на сьогоднішній день в області працює 496 фельдшерсько-акушерських пунктів та 335 амбулаторій загальної практики сімейної медицини. А цього року за рішенням місцевої ОТГ був створений Чкалівській центр родинної медико-санітарної допомоги.

«Для того, щоб надавати медичну допомогу відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров‘я, у нас було введено маже 900 посад лікарів із середнього медичного персоналу, які працювали у фельдшерсько-акушерських пунктах і амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, – розповіла Галина Сіроштан, в.о. начальника Управління охорони здоров‘я ХОДА, – на даний час укомплектованість лікарями загальної практики сімейної медицини складає 72%, а медичними сестрами – 95%».

Зокрема, на Харківщині продовжує впроваджуватися принцип «гроші що ходять за пацієнтом». За словами Богдана Федака, цього року лікар за кожного пацієнта отримує 240 гривень, з 2018-го він зароблятиме 350, а з 2019-го – 430 гривень. А отримані таким чином кошти лікар може витратити на огляд пацієнта, проведення аналізів, нагляд за станом його здоров‘я. Якщо, звісно, той не потребуватиме стаціонарного лікування.

«Безумовно, в Харківській області щорічно зміцнюється матеріально-технічна база закладів охорони здоров‘я, оснащується  фельдшерсько-акушерські пункти і амбулаторії сучасним обладнанням, – розповіла Галина Сіроштан, – ми стараємося зробити все для того, щоб досягти стовідсоткового показника забезпечення цих закладів виробами медичного призначення. Але, на жаль, не все вдається зробити».

За її словами, ті вимоги, які зараз пред‘являє до медичних працівників та сільської медицини президент України, потребують переорієнтації як заходів охорони здоров’я в сільській місцевості, так і відпрацювання відповідних положень та впровадження нових сучасних технологій для надання медичної допомоги. Сіроштан підкреслила, що сьогодні основним завданням є підвищення доступності та якості медичної допомоги сільському населенню.

comments powered by HyperComments