Ветерани-афганці Харкова скаржаться на скорочення власних пільг

Юлія Гуш  |  Середа, 14 лютого 2018, 15:31
Зокрема, вони незадоволені тим, що була обмежена кількість пільгових проїздів міським транспортом.
Ветерани-афганці Харкова скаржаться на скорочення власних пільг

За словами В‘ячеслава Янковського, члена правління  ГО «Харківський обласний союз інвалідів Афганістану», 1 січня за рішенням міськради було обмежено кількість проїздів (до 50) міським транспортом для ветеранів та учасників бойових дій. Він підкреслив, що це суперечить Закону, прийнятому в 1992 році. Адже він гарантує соціальний захист, у тому числі – право на безкоштовний проїзд. При чому, як зазначив Янковський, кількість проїздів не має бути обмежена.

«Органам місцевого самоврядування було дане право встановлювати такі пільги власними рішеннями, – розповів він, – потрібно розуміти, що ветеранам війни, учасникам бойових дій, інвалідам війни така пільга надається не на рівні міста, а на рівні України. І рішенням міськради ці пільги не можуть бути зменшині, спрощенні. Але у зв’язку зі своєю правовою неграмотністю люди про це не знають і підкорюються цим правилам. Хоча, по великому рахунку, чимало людей обурюється». .

Янковський розповів, що такі пільги поширюються на всіх учасників бойових дій, у тому числі і на ветеранів сьогоднішньої війни на Донбасі. Він підкреслив, що обмеження кількості пільгових проїздів є прямим порушенням чинного законодавства. Зокрема, юрист Микола Бєлий зазначив, що згідно закону пільги не можуть бути обмежені, у тому числі і новими законодавчими документами.

Щоб якось зарадити цій проблемі, представники ветеранських організацій планують збирати підписи під відкритим листом Президенту України, де вони піднімуть проблему обмеження пільг учасникам бойових дій. Заплановано, що подібна ініціатива буде реалізована і в інших містах України.

comments powered by HyperComments