При виконанні необхідних умов харківська школа може отримати ім’я Данила Дідика – юрист

Четвер, 1 березня 2018, 15:20
В Харкові продовжує розвиватися ініціатива щодо присвоєння спеціалізованій школі I–III ступенів №11 імені Данила Дідика.
При виконанні необхідних умов харківська школа може отримати ім’я Данила Дідика – юрист

Цю ідею, зокрема, підтримують і школярі одинадцятої школи, і їх батьки. Завдяки їх зусиллям минулого року на сайті міськради була зареєстрована петиція про присвоєння навчальному закладу імені загиблого школяра. За словами юриста Віктора Смородинського, процес перейменування  навчального заклау має спиратися на два нормативно-правові акти.

«По-перше, це Закон України про присудження юридичним особам та об’єктам правової власності імен, псевдонімів фізичних осіб (…), – зазичав він, – і друге – це постанова Кабінету міністрів, де регламентується порядок проведення громадського обговорення під час розгляду цих питань».

За словами юриста, ініціювати присвоєння імені фізичної особи юридичній може будь-який громадянин, організація чи колектив. Це може бути і посадова особа. А що до об’єкту комунальної власності, яким є школа, то тут відповідне рішення приймає міська рада. Але до того, як це рішення буде прийняте, мають бути виконані дві умови – це обов’язкове проведення громадських слухань та згода робочого колективу юридичної особи. В даному випадку – школи. Якщо це буде зроблено, то причин не перейменовувати школу у міськради немає.

Як зазначила Ірина Кравченко, мати одного з учнів 11-тої школи, цю ініціативу підтримали як школярі, так і їх батьки. Для них важливо зберегти пам’ять про Данила Дідика, яка буде існувати багато років. Вона також додала, що не всім батькам відомо про цю ідею. Але коли вони дізнаються більше, то починають її підтримувати.

Щодо колективу школи, то, за словами Сергія Жадана, він просто не може раптом відмовитися від імені Данила Дідика: «Слід говорити про те, наскільки це для нас важливо, наскільки для нас це щиро, наскільки це виповідає нашій позиції, – підкреслив він, – бо так сталося, що Даня навчався в саме у вашій школі. І в цій ситуації припустити, що школа відмовиться від його імені, відмовиться від нього – це буде уже дивно по відношенню до його пам’яті. Дивно з точки зору етики, з точки зору моралі».

Нагадаємо, що 15-річний Данило Дідик загинув 22 лютого 2015 року внаслідок теракту біля Палацу спорту. Тоді з життя пішло троє людей, ще одинадцятеро отримали травми. 6 лютого 2017 року на сайті міськради була зареєстрована петиція про присвоєння імені Данила Дідика тій школі, в якій він навчався.

comments powered by HyperComments