Захистити від захворювання на кір може тільки вакцинація - лікарі

Понеділок, 11 червня 2018, 15:21
Проти кору на Харківщині щеплено майже 50% дітей.
Захистити від захворювання на кір може тільки вакцинація - лікарі

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

За даними Управління охорони здоров’я ХОДА, з початку року в Харківській області на кір захворіло 172 особи ( 98 дорослих та 74 дитини).

«Інтенсивний показник захворюваності в області складає 6,4 на 100 тис. населення, що є середнім показником захворюваності та свідчить про відсутність епідемічної напруженості у харківському регіоні», - відзначили в Управлінні.

Нагадаємо, у  2017 році вже був доволі потужний спалах кору в країнах Європи. Тоді захворіло 315 тисяч людей, 87% з яких не отримали свого часу щеплення. Летальним був 1 з 450 випадків захворювання. Лишень в двох країнах – Латвії та Ліхтенштейні – спалаху кору не було.

В Україні слід очікувати зростання захворюваності на кір. Згідно найбільш песимістичному варіанту, кількість захворілих цього року може досягти 100 тисяч. Що стосується Харківщини, то тут спалаху кору уникнути не вдасться, проте в області ситуація буде кращою ніж в інших регіонах країни. 

«Вакцини доволі багато, – зазначав у січні лікар-імунолог Андрій Волянський, – вона є виключно в дитячих поліклініках, де будь-яку дитину до 18 років вакцинують безкоштовно. Але тут мають бути перестороги – наприклад, клінічний аналіз крові та імунограма. А для дорослих щеплення платне. Тут два варіанти – або приватні центри, або аптеки. Якщо аптеки, то щеплення слід купувати при наявності сумки-холодильника. Її варто доставити в поліклініку, де і зроблять щеплення дорослому. Вартість вакцини в аптеках – приблизно 350 гривень, вартість в приватних центрах – приблизно 500».

comments powered by HyperComments