Опера з харківським колоритом: в місті відбудеться прем’єра «Свата мимоволі»

Юлія Гуш  |  Понеділок, 18 червня 2018, 16:35
У Харкові пройде прем’єра опери «Сват мимоволі» за мотивами п‘єси Квітки-Основ‘яненка.
Опера з харківським колоритом: в місті відбудеться прем’єра «Свата мимоволі»

У Харкові в межах фестивалю OPERA Summer fest відбудеться прем’єра опери «Сват мимоволі», написана за мотивами культової комедії українського драматурга Григорія Квітки-Основ'яненка. За словами авторів постановки, це буде найбільш «харківська» опера того фестивалю.

«П‘єса знайома багатьом глядачам, – розповіла Анна Лісова, режисер-постановник, – вона була написана у 1835 році. Але ми бачимо, що вона все одно сучасна. Як і кожен класичний твір. Квітка-Основ‘яненко – це харківський драматург, харків‘янин. А сама опера написана у 1982 році Віталієм Губаренком, також харків‘янином. «Сват мимоволі» – це назва опери. Тут, можливо, є відсилки до французької опери, французької комедії».

За її словами, цю оперу харківська публіка побачила в 1985 році на сцені Оперного театру. Тоді вона мала нагоду ознайомитися зі твором, який досить органічно перегукується з проблемами сучасності. Ця постановка реалістична, і разом з тим, їй властивий гротеск та буфонада. За словами режисерки, вона дає глядачу можливість як посміятися, так і замислитися над якимось серйозними питаннями. Анна переконана, що ця опера буде цікава сучасникам.

«Вона знаходиться поза часом, – підкреслив Сергій Горкуша, диригент-постановник, – тому це не важливо, про який час ми будемо ставити і які засоби ми будемо використовувати під час постановки. Бо її зміст буде актуальним і, скажімо так, в 2028 році. Я розумію, у саме в цьому суть».

Він також розповів, що музика, яка лунатиме під час постановки, дуже насичена по своїй драматургії. Вона підкреслює і те, що відбувається на сцені, і доповнює характери персонажів.

Зокрема, значна увага буде приділена і візуальній складові опери. За словами Алії Байтенової, художника-постановника, в ній будуть використані візуальні елементи, які були притаманні саме Харківському регіону. Наприклад, в якості реквізиту буде використовуватися рушник, прикрашений автентичним слобожанським орнаментом. А виконавці будуть вбрані в стилізовані костюми, в яких органічно поєднаються тенденції двох епох. Також Алія Байтенова відзначила, що сценічна мова також буде досить сучасною, щоб це могло зацікавити глядачів будь-якого віку.

Показ опери  «Сват мимоволі» пройде в межах проекту «Молодіжний Музичний Хаб». Прем'єра запланована на 30 червня та 1 липня. Відбудеться вона в рамках фестивалю OPERA Summer fest.

comments powered by HyperComments