В Харкові відбудуться публічні дебати

Четвер, 14 березня 2019, 11:38
Громадська рада ініціює дебати кандидатів у керівники диспансера радіаційного захист.
В Харкові відбудуться публічні дебати

Громадська рада при Харківській обласній раді з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я та “Харківський антикорупційний центр” ініціюють проведення публічних дебатів кандидатів на посаду керівника Обласного клінічного спеціалізованого диспансера радіаційного захисту населення. Про це на спільній прес-конференції розповіли представники Конкурсної комісії з обрання керівника диспансеру та Громадської ради з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я. Пацієнти диспансеру, які представились ліквідаторами аварії на ЧАЕС, заявили, що теж бажають мати голос у процесі вибору керівника медзакладу та погодились відвідати дебати, якщо вони відбудуться.

Як передає PR-аґенція "Bagels & Letters", приводом для прес-конференції, за словами її організаторів, стали порушення правил конкурсу, які допустили кандидатки Галина Сіроштан та Ірина Пирогова. В той же час, наголошують учасники прес-конференції, конкурсна комісія порушень не помітила й не внесла у протокол засідання.

За словами представника “Харківського антикорупційного центру” Олександра Горбатенко, пакет документів, який подала на конкурс Галина Сіроштан, принесли членам комісії відкритим, що заборонено постановою КМУ №1094 від 27 грудня 2017. Крім того, Галина Сіроштан не може приймати участь у цьому конкурсі, бо пройшло менше року від моменту її звільнення з посади заступника директора Управління охорони здоров'я ХОДА — органу місцевої влади, за рахунок якого утримується диспансер. Це є порушенням Закону України “Про запобігання корупції”, наголошує Горбатенко. Інша кандидатка, чинна в. о. керівника диспансеру Ірина Пирогова не тільки подала до комісії декларацію про доходи за 2017 рік (хоча повинна була надати декларацію за 2018 рік), але й зробила це з запізненням, що є порушенням умов, які викладені у постанові КМУ №1094 від 27 грудня 2017, наголошує представник “ХАЦ”.

“Громадська рада з обрання керівників комунальних закладів охорони здоров’я створена розпорядженням обласної ради саме для таких ситуацій, щоб зробити їх прозорими, — каже голова ради Олена Шержукова. — Всі порушення, що були викриті 1 березня, занесені у протокол засідання, який досі не підписаний головою комісії Володимиром Святашем. Як я розумію, основна думка комісії така: “Немає протоколу — немає порушень”.

Олена Шержукова запросила громадськість, журналістів, пацієнтів диспансеру на наступне засідання Конкурсної комісії, яке відбудеться 15 березня о 10:00 в приміщенні Харківської обласної ради.

“У нас працює 12 комісій з обрання керівників медзакладів, але такий резонанс — вперше. Більш того, є комісії, де навіть жодного претендента немає, а тут така конкуренція”, — розповіла Шержукова. За її словами, комісія, попри зауваження щодо порушень, все ж таки проголосувала за включення Сіроштан та Пирогової у претенденти. “Тому було б добре, якщо б відбулася публічна дискусія між кандидатами, щоб вони розповіли пацієнтам, працівникам лікарні, громадськості про своє бачення розвитку закладу”, — припустила Шержукова.

Цю пропозицію підтримали присутні на прес-конференції пацієнти диспансера — ліквідатори аварії на ЧАЕС. Керівник Всеукраїнської громадської організації “Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля” Володимир Проскурін вважає, що пацієнти медзакладів мають право знати, як претендент на посаду планує керувати медзакладом: “Нас сьогодні прийшло більше 50 людей, не всі навіть змогли потрапити у залу. Викликає глибоке здивування, що нашою точкою зору ніхто не поцікавився, — зазначив “чорнобилець”. — Працівники диспансеру навіть увійшли у склад комісії. Проте лікарня існує не для трудового колективу, а для пацієнтів”.

Депутатка Харківської обласної ради, член комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО Тетяна Бідняк вважає, що публічне призначення керівників медичних комунальних підприємств — це найпрогресивніше, що відбулося у керуванні українською медициною за останні 20 років.

“Раніше всі ці призначення відбувалися непомітно для людей, а зараз все стало прозорим. Думаю, це треба розширювати надалі. І я згодна з Володимиром Проскуріним — пацієнти мають право впливати на такі призначення, — зауважила депутатка. — Треба запропонувати МОЗ включати представників пацієнтських організацій за профілем закладу в комісії. Хоча б з дорадчим правом чи правом на окрему думку. Й громадськості треба ходити на засідання — вони завжди відкриті”.

comments powered by HyperComments