На Харківщині планується низка заходів щодо недопущення утворення несанкціонованих звалищ

Понеділок, 17 червня 2019, 11:25
У ХОДА обговорили заходи щодо недопущення утворення несанкціонованих сміттєзвалищ на території Харківської області.
На Харківщині планується низка заходів щодо недопущення утворення несанкціонованих звалищ

Під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера пройшло засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Розпочинаючи захід, Марк Беккер акцентував увагу присутніх на здійсненні контролю за дотриманням вимог законодавства в ході експлуатації звалищ побутових та промислових відходів в області.

 «Питання експлуатації місць видалення відходів у Харківській області є вкрай актуальним. Районним державним адміністраціям було доручено вжити вичерпних заходів щодо упорядкування та приведення до належного санітарно-екологічного стану місць видалення твердих побутових відходів, здійснювати контроль за їх експлуатацією», - сказав Марк Беккер.

У ході засідання комісії Марк Беккер дав доручення Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА, Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА до 1 липня розробити та затвердити послідовний алгоритм дій  щодо забезпечення санітарного очищення населених пунктів області, приведення документації полігонів ТПВ у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, мова йшла про погодження схем санітарного очищення населених пунктів області, виділення земельних ділянок під полігони ТПВ, отримання відповідної дозвільно-погоджувальної документації, оформлення паспортів місць видалення відходів тощо.

 «Районні державні адміністрації, виконкоми міст обласного значення повинні забезпечити санітарне очищення населених пунктів області та привести документацію полігонів ТПВ згідно з чинним законодавством. Персональну відповідальність повинні нести міські, селищні, сільські голови та голови РДА», - наголосив Марк Беккер.

Він також зазначив, що у зв’язку з чисельними зверненнями громадян особливу увагу на організацію та забезпечення санітарного очищення міста та населених пунктів повинні звернути у Куп’янській міській раді, Харківській районній державній адміністрації.

Окрім того, Марк Беккер акцентував увагу на проведенні заходів щодо недопущення утворення несанкціонованих звалищ та  притягнення до відповідальності порушників санітарно-екологічного законодавства.

Також під час  заходу було порушено питання запобігання масштабним надзвичайним ситуаціям та забезпечення своєчасної ліквідації локальних загорянь на полігонах твердих побутових відходів.

Окрім того, у ході засідання комісії обговорили питання будівництва на території області комплексів з видалення твердих побутових відходів.

Нагадаємо, побудовано комплекс з управління комунальними відходами в м. Богодухові, який працює за технологією сортування і подальшого перероблення ТПВ із застосуванням методу біоремедіації. Ведуться роботи з будівництва аналогічного комплексу в м. Люботині. Розпочато реалізацію проєкту з  будівництва комплексу з управління комунальними відходами на території Симонівської сільської ради Вовчанського району. Також за кошти обласного бюджету розроблені проєкти на будівництво комплексів з управління побутовими відходами в містах Первомайський, Лозова, Красноград.

Наразі у комунальній сфері в області визначено 77 суб’єктів господарювання, що надають послуги з вивезення відходів та здійснюють експлуатаційне утримання полігонів/звалищ. За звітний 2018 рік централізовано зібрано та видалено на полігони (звалища) близько 3,73 млн куб. м твердих побутових відходів, з них близько 3 млн куб. м – у м. Харкові. Централізоване видалення відходів у комунальному господарстві здійснюється виключно на спеціально відведені та облаштовані полігони/звалища, загальна кількість яких складає 49 одиниць.

comments powered by HyperComments