Через два роки одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ, що зробить громаду залежною від неї – Світлична

Середа, 8 квітня 2020, 14:17
Народний депутат України Юлія Світлична не підтримує Закон про ринок землі у той редакції, в якій він був ухвалений Верховною Радою.
Через два роки одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ, що зробить громаду залежною від неї – Світлична

Про це вона сказала в інтерв’ю РБК-Україна, відповідаючи на запитання журналіста, чи проголосувала б вона за закон про ринок землі.

Відмічаючи деякі правильні норми, які прописані в законі - заборона на продаж державних і комунальних земель і обмеження у 100 га на купівлю землі разом з правом це робити лише фізичним особам - вона категорично не згодна з іншими положеннями Закону.

«Ці норми будуть чинними лише на першому етапі та лише два роки. Потім з’явиться можливість придбання в «одні руки» до 10 тис. га. І це при тому, що 25% ОТГ мають землі менш як 10 тис. га, а 60% громад є меншими за 20 тис. га. Тобто одна особа зможе викупити всю землю цілої ОТГ, що зробить громаду залежною від неї. Без виборів і конкурсів, на все життя», - сказала вона.

За словами депутата, не вирішеними залишаються питання вартості землі, гарантії для селян, відсутність земельного банку, захист від рейдерства тощо.

Юлія Світлична повідомила, що планує ініціювати зміни до земельних законів.

Нагадаємо, під час своєї передвиборчої кампанії на 179 окрузі Юлія Світлична спілкувалась з селянами та аграріями Харківщини, які були обурені неповагою влади до їх думок щодо ринку землі.

Нагадаємо також, що 11 листопада селяни з чотирьох районів Харківської області долучились до всеукраїнській акції проти законопроекту №2178-10. Фермери з Чугуївського, Красноградського, Богодухівського і Валківського районів перекрили траси області, вивівши туди сільськогосподарську техніку.

7 листопада на мітинг проти ринку землі під стіни ХОДА разом з фермерами вийшли представники націоналістичних партій Харківщини. На думку активістів, прийнятий поспіхом законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» показує, що уряд не володіє інформацією про глобальні процеси на ринку землі і не усвідомлює всієї серйозності загроз. 

comments powered by HyperComments