Для чого переносити Конституційний суд до Харкова - пояснює авторка ініціативи

Субота, 11 квітня 2020, 12:51
У спецпроєкті Громадського радіо і Харківської обласної ради про хід децентралізації «Де це?» йшлося про те, чому Конституційний суд хочуть перенести до Харкова?

Про це повідомляє прес-служба Харківської обласної ради.

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо посилення незалежності та підвищення ефективності функціонування Конституційного Суду України», яким, зокрема, пропонується перенести КСУ до Харкова. Документ 3 квітня зареєструвала голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За словами авторки ініціативи, Галини Третьякової, «цим законопроєктом передбачено не тільки перенесення у Харків. Важливою складовою незалежності Конституційного Суду України завжди вважають його територіальне дистанціонування. Наприклад, у Німеччині Федеральний конституційний суд розташований у Карлсруе, а не у Берліні. Якщо ми подивимось на Чехію, то там він знаходиться у Брно, а не у Празі, яка є столицею. Тобто така практика досить розповсюджена і територіальне дистанціонування позбавляє нас корупційних складових».

Народна депутатка також зазначила: «Є ще одна складова — я мрію, щоб велика кількість органів влади булла розташована не тільки в Києві, але й за його межами. Розташування органів влади не тільки у столиці розвиває такі території. Ми можемо потужно використовувати ту кваліфіковану силу, яка є на цих територіях. Харків був обраний тому, що там розташована Президія Національної академії правових наук України. Це, відповідно, підвищує рівень незалежності суду і ми можемо використати з тих кваліфікованих кадрів, які розглядають справи на базі наукових доктрин. Також це додатковий розвиток території.

КСУ є доволі важливим органом для комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів. За останні 5 років він ухвалив купу рішень, які стосувались поновлення спеціальних пенсій, поновлення виплат колишнім прокурорам, поновлення виплат колишнім суддям».

Законодавчу ініціативу з перенесення Конституційного суду до Харкова прокоментував у радіоефірі Громадського радіо юрист, депутат Харківської обласної ради, перший віце-президент – виконавчий директор органів місцевого самоврядування Микола ТІтов:

«Ініціатива дуже слушна. Щоправда, не вперше у суспільстві обговорюється ця ідея. Приблизно 15 років тому такі думки вже лунали. У Харкові працює Національна академія правових наук України. База солідна, підстави для функціонування Конституційного суду у Харкові існують. Невипадково наше місто вважається юридичною столицею України».

comments powered by HyperComments