Секс-скандал із главою МВФ: чиновнику загрожує 20 років в'язниці

Понеділок, 16 травня 2011, 14:32
Затриманому 62-річному голові Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домініку Стросс-Кану, підозрюваному в злочинах на сексуальному підґрунті, загрожує понад 20 років ув'язнення. Про це сказав американський адвокат Аркадій Бух.
стросс-кан

Стросс-Кана затримали в суботу, 14 травня, на борту літака в аеропорту ім. Кеннеді за кілька хвилин до вильоту. Потім він був доставлений в поліцейську дільницю на Манхеттені для допиту.

Поліція підозрює Стросс-Кана в «примусі до дій сексуального характеру, спробі згвалтування і незаконному позбавленні волі» по відношенню до 32-річної покоївки готелю Sofitel.

Офіційні звинувачення голові МВФ поки не пред'явлені. Сам Стросс-Кан своєї провини не визнає.

Відповідно до чинного в штаті Нью-Йорк законодавства, у разі доведення провини за статтею «сексуальне домагання» передбачається від 15 до 20 років тюремного ув'язнення, стільки ж – за спробу зґвалтування, і ще від трьох до п'яти років – за статтею «незаконне затримання» іншої особи. Саме за цими трьома статтями в даний час звинувачується Стросс-Кан.

«Тільки за спробу зґвалтування передбачено до 15 років тюремного ув'язнення. За сукупністю звинувачень, висунутих Стросс-Кану, йому загрожує по максимуму понад 20 років в'язниці. Це серйозний склад злочину», – сказав Бух.

Особи, визнані винними в злочинах, скоєних на сексуальному підґрунті, також отримують у США автоматично 10 років терміну умовного покарання і довічне занесення до книги осіб з відхиленнями на сексуальному ґрунті із зазначенням місця проживання.

На думку адвоката, вже протягом 24 годин голову МВФ може бути відпущений під заставу до подальшого рішення суду. Суддя має право дозволити голові МВФ повернутися на батьківщину за умови явки до суду. На розгляд подібних справ у суді присяжних витрачається до двох-трьох років.

«Максимальна застава на моїй пам'яті у таких справах становила 100 тисяч доларів. Однак таку відому людину можуть відпустити під чесне слово і підписку про невиїзд для початку, або з виїздом на батьківщину», – вважає Бух.

Він переконаний, що захист голови МВФ спробує запропонувати покоївці, яка стверджує, що стала жертвою сексуального насильства, компенсацію моральної шкоди. «Це не означає, що вона після цього почне змінювати показання – це вже буде підкуп свідка, але її адвокати в разі згоди сторін можуть попросити прокуратуру закрити справу. У такому випадку можливий досудовий умовний термін покарання у розмірі 10 років», – вважає адвокат.

При цьому Бух вважає, що прокуратура Манхеттена буде проводити жорстку лінію, оскільки любить бути в епіцентрі «гучних справ».

comments powered by HyperComments