На Донеччині місцеві «князькі» ігнорують законодавство України

Понеділок, 16 січня 2012, 07:00
13 січня в Донецьку апеляційний адміністративний суд намагався вирішити долю скандального рішення, прийнятого міським головою міста Красноармійська (Донецької області) Андрієм Ляшенко.
На Донеччині місцеві  «князькі» ігнорують законодавство України

"Виявляється, з 20 липня минулого року 26-тисячне місто Красноармійськ живе за своєю Конституцією", - заявив громадський діяч Дмитро Верзілов.

Щоб провести мирне зібрання жителям Красноармійська, потрібно узгодити місця проведення акції з 6 чиновниками, а щоб ці чиновники дали добро - укласти платний договір про прибирання території з сміттярами, а так само з медиками, які будуть надавати допомогу учасникам масового заходу.

"І навіть якщо ми заздалегідь заплатимо гроші комунальникам, і виконаємо інші умови, не факт, що міськрада погодиться на мітинг. Людина, яка виступає проти політики в Красноармійську, не може вийти на площу перед міськрадою з плакатом, тому що це місце для протестів раз і назавжди заборонив мер", - обурився Верзілов.

"Про існування такого рішення ми дізналися після того, як 10 серпня минулого року нам заборонили провести пікет на захист пам'ятника Тарасу Шевченку, - розповіла правозахисниця з Красноармійська Ольга Квітка. - На площі біля Червоноармійської міськради з 2006 року стоїть камінь про те, що там зведуть пам'ятник. Але Ляшенко віддав перевагу Ейфелевій вежі. Придумав замість Шевченка поставити в центрі Красноармійська 10-метрову копію конструкції Ейфелевої вежі. Її вже зробили з металобрухту, і мер, як підозрюють противники проекту, хотів на цю вежу витратити бюджетні кошти.

Заборонивши наш мітинг, влада ознайомила нас зі своєю скандальною забороною на мітинги. З'ясувалося, що в Красноармійську взагалі заборонено проводити акції на головній площі (біля міськради) і поблизу з іншими адмінбудівлями, так як збори громадян нібито можуть перешкодити їх роботі. Іншими словами, господарі життя дозволили нам висловлювати невдоволення їх політикою в спеціально відведених місцях - двох парках культури, на пустирі біля ринку, на Привокзальній площі. Там, де ми не будемо муляти очі, не будемо псувати представникам влади їх благодушний настрій, де незадоволених точно ніхто не почує. Вважаю, це просто насмішка над демократією".

Місцева вчителька англійської мови Ніна Миколаївна Машир звернулася з позовом на незаконне рішення Андрія Ляшенка і здобула перемогу. Але міськрада подала скаргу до Донецького адмінсуду на рішення суду першої інстанції. Розглянути питання в Донецьку поки не можуть, тому що представники Красноармійська ігнорують суди. 13 січня засідання не відбулося втретє.

Автор рішення, яке оскаржують, Андрій Ляшенко в даний час перебуває під вартою - минулого літа його затримали за вимагання 350 тисяч гривень хабара. Але прийняті ним правила для мітингів продовжують діяти в Красноармійську.

За словами правозахисників, аналогічні нововведення стали вводити в сусідніх містах - Родинське і Харцизьк.

"Якщо не зупинити цю практику, скоро заборони на мітинги з'являться в Донецьку, а звідти поширяться на всю Україну", - вважає Верзілов.

comments powered by HyperComments