Допит Януковича: «Якби я залишився, то така війна, як на Донбасі, почалася б по всій Україні» (ВІДЕО)

Справжня Варта  |  Понеділок, 28 листопада 2016, 21:35
Допит збіглого екс-президента України Віктора Януковича 28 листопада тривав шість годин.
Допит Януковича: «Якби я залишився, то така війна, як на Донбасі, почалася б по всій Україні» (ВІДЕО)

Допит відбувся з другої спроби. Януковича допитували в якості свідка у справі п'ятьох екс-«беркутівців», обвинувачених у розстрілі активістів Майдану в лютому 2014 року, яке розглядається в Святошинському райсуді Києва. Основними питаннями були: хто стріляв, хто віддавав наказ, що було відомо Януковичу в ті дні, а також про роль Росії.

За кілька годин колишній президент багато чого розповів, але фактично не відповів на жодне запитання, часто уникав прямої відповіді і впадав в демагогію. А щодо деяких подій, то говорив, що взагалі такого не пам'ятає.

Приміром, екс-президент заявив, що нічого не пам’ятає про зміст розмов, які він проводив з силовиками зранку 20 лютого, у день розстрілу Небесної сотні. На запитання прокурора «Чи можете ви відповісти, про що доповідав вам міністр оборони Лєбєдєв засобами урядового зв’язку у період з 6:41 по 6:42?», Янукович відповів, що «не пам’ятає такої розмови взагалі». Також прокурор його запитав, про що Янукович давав вказівки цього ж числа у період з 6:49 до 6:52 міністру внутрішніх справ Захарченку, також одразу ж після цього у період з 6:52 по 7:00 голові служби безпеки Якименку. Ініціатором цих з’єднань, за словами прокурора, був саме Янукович. У відповідь Янукович відповів, що «якщо вони (з’єднання, – ред) й були», то він не пам’ятає подробиць.

«Я не можу зараз відновити в пам’яті про що була мова і чи була така розмова, але я це не виключаю», – відповів Янукович. Крім того, прокурор запитав Януковича, чому він о 8:24 (безпосередньо перед початком розстрілів) телефонував Захарченку і говорив з ним до 8:29. Янукович знову послався на провали в пам'яті. А на питання, про яку кількість вбитих людей на Майдані йому доповідав тодішній глава МВС Віталій Захарченко, Янукович відповів: «Я цього не пам’ятаю, я знаю, що ця кількість людей була найбільшою за всі дні протистоянь. Точно я не пам’ятаю, це було, мені здається, якщо я не помиляюсь, близько 70-80 людей, і поранених було удвічі більше».

Так само не пам'ятає Янукович, чи говорив з Володимиром Путіним телефоном в ніч проти 19-го лютого: «Скоріш за все, такої розмови не було», – сказав він.

Окрім усього іншого Янукович розповів про «некерованих радикалів»: «Радикали спровокували співробітників «Беркута». На мій погляд, «Беркут» перевищив свої повноваження. Це моя думка». Втікач також заявив, що хотів би зустрітися із лідерами тодішньої опозиції: Віталієм Кличком, Арсенієм Яценюком і Олегом Тягнибоком.

Віктор Янукович у ході допиту вибачився перед рідними загиблих на Майдані, а свою втечу виправдав так: «Якщо б я залишився, війна б, така як зараз на Донбасі, почалася б по всій Україні».

«Що я повинен був робити? Підняти прапор президента в Криму, де завтра чи післязавтра відбудеться референдум… про вихід зі складу України. Як мені йти зараз боротися з референдумом, хоча я був проти, але при цьому інший шлях – це збирати навколо себе людей, які візьмуть зброю та почнуть відновлювати «конституційний лад» в Україні, що це таке? Це громадянська війна, яку повинен був відкрити я, особисто. Заради того, щоб відновити себе на президентській посаді», – заявив він.

Нагадаємо, що Генпрокурор України Юрій Луценко в по скайпу оголосив колишньому президенту України підозру в державній зраді.

Екс-президент втік з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на Майдані Незалежності в Києві. З того часу він ховається на території РФ. Його адвокат 13 жовтня 2016 року повідомив, що Головне управління з питань міграції МВС РФ офіційно підтвердило, що Янукович перебуває в Росії на підставі наданого йому тимчасового притулку.

comments powered by HyperComments