США, 14 країн ЄС і Україна видворяють російських дипломатів

Понеділок, 26 березня 2018, 22:47
Україна висилає з країни 13 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням російського екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля в британському Солсбері.
США, 14 країн ЄС і Україна видворяють російських дипломатів

Власті США ухвалила рішення вислати з країни 60 російських дипломатів, а також закрити російське генконсульство в Сіетлі. Йдеться про 48 співробітників посольства і 12 членів постійного представництва РФ при ООН в Нью-Йорку. Відповідно до припису, вони повинні покинути країну протягом тижня.

Країни Заходу синхронно оголосили про висилку російських дипломатів. Франція, Польща, Німеччина вишлють по чотири російські дипломати.

Чехія і Литва вирішили вислати по три росіянина, Нідерланди – двох, а Латвія і Естонія – по одному. У Чехії взагалі заявили, що в зв'язку зі «справою Скрипаля» мають намір висилати з країни не дипломатів, а «незадекларованих шпигунів», що працюють під дипломатичним прикриттям. Як заявив тамтешній прем'єр Андрій Бабіш, в Празі найбільше в Європі російських шпигунів.

Як заявив глава Європейської Ради Дональд Туск, 14 країн ЄС прийняли дипломатичні заходи щодо РФ у справі Скрипаля.

«У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері Україна в дусі солідарності з нашими британськими партнерами і трансатлантичними союзниками, і в координації з країнами ЄС, прийнято рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з тих небагатьох, які залишилися. Бо, як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені», – йдеться у заяві Президента України Петра Порошенка.

Він відзначає, що Росія вчергове підтвердила своє зневажливе ставлення не тільки до суверенітету незалежних держав, але і до цінності людського життя.

«Україна відчуває це кожен день в окупованому українському Криму і на Донбасі. Тому як ніколи важливо не обмежуватися символічними жестами. Наступний крок - збільшення ціни для Москви за вчинені міжнародні злочини, включаючи через посилення персональних, фінансових і економічних санкцій», – додав Петро Порошенко.

У п'ятницю, 23 березня, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосив про відкликання посла Євросоюзу Маркуса Едерер з Росії. За словами Юнкера, посол був відкликаний, щоб проінформувати його про підсумки переговорів у Брюсселі, а також задля того, аби він розповів, що відбувається в Росії.

comments powered by HyperComments