Бабічев: Світлична недарма є найпопулярнішим і найбільш успішним губернатором в країні - за цим стоїть наполеглива праця

П'ятниця, 1 червня 2018, 18:21
Завдяки тому, що глава області представляє Україну в Раді регіональних влад Європи, міжнародні організації та делегації вже зрозуміли перспективність регіону, часто відвідують його з візитами.
Бабічев: Світлична недарма є найпопулярнішим і найбільш успішним губернатором в країні - за цим стоїть наполеглива праця

Про це в інтерв`ю "Апострофу" повідомив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. 

Публікуємо текст інтерв`ю. 

- Якщо проаналізувати рейтинг, стає зрозумілим, що Харківщина як нарощує економічні показники, так і розвиває освітню і культурну сфери. Чим це обумовлено?

- Так, ви праві. Звичайно ж, основу життя і процвітання як країни, так і регіону складають економічні показники, матеріальна база. Але ми усвідомлюємо, що не менш важливим є так званий "гуманітарний капітал". Без нього чиста економіка не має ніякого сенсу. І зараз, вперше за довгі роки незалежності, у нас поєдналося все: ми не просто розвиваємо промисловість, робочі місця, ми займаємося і підростаючими поколіннями - і дітьми, і молоддю. Очевидно, що це не найпопулярніші в короткостроковому періоді інвестиції - вони скоріше довгострокові. Це не дешевий моментальний піар. Навряд чи ми з вами побачимо результат, але те, що ми закладаємо сьогодні в дітей, починаючи від відкриття і будівництва дитячих садків нової якості, створення комфортного і сучасного простору в школах, дасть результат за 10-15 років у вигляді абсолютно нової якості фахівців, якими стануть випускники вищих навчальних закладів.

- Інакше кажучи, в довгостроковій перспективі - це також стане внеском у економіку?

- Безперечно. Тому що фахівці нового зразка повернуться в райони і зможуть реалізовувати себе і нові проекти, створювати нові підприємства. А якщо врахувати, що в нас вже близько десяти вишів мають можливість видавати дипломи спільно з іноземними партнерами, то зростає і ймовірність створення спільних підприємств, залучення іноземних інвестицій. Але навіть і це, напевно, не найголовніше...

- А що у такому випадку? Адже зазвичай у нашому суспільстві звикли мислити категоріями вигоди та швидкоїефективності і оцінювати, перш за все, швидку економічну віддачу...

- У тому-то й справа, що є наразі економічно невигідні, меценатські проекти, якими займається обласна адміністрація, але в перспективі саме вони формують свідомість нового українця. Візьмемо, до прикладу, філармонію. За великим рахунком, прагматик скаже, що це не найнеобхідніша установа в місті. Під приводом реконструкції багато років тому зруйнували будинок, а закінчувати його ніхто і не планував. Ми всі прекрасно знаємо, що до приходу Ігоря Райніна на території колишнього культурного центру була лише розруха, прикрита обіцянками завершити реконструкцію. Просто тому, що культурний розвиток не стояв серед першочергових завдань.

- А на якій стадії зараз реконструкція філармонії?

- Реконструювати і добудувати обласну філармонію харків'янам обіцяли 10 років. І тільки протягом двох останніх років проект, як то кажуть, "пішов". Зроблено колосально багато: від ревізії проекту до фактичної здачі першої частини комплексу. Першим в 2016 році був відкритий великий органний зал. Сьогодні в роботі камерний зал і великий зал філармонії майже на 800 місць. У великому залі закінчили роботу над дрібної ліпниною, залишилося встановити великі конструкції - каріатид і атлантів. Фігури вже приїхали, монтажники почали установку. Уже завершено роботи з облаштування порталу сцени - конструкції, яка відокремлює зал для глядачів від основної сцени. Сцена буде незвичайна, з підйомним механізмом. У кулуарах великого залу закінчують оздоблювальні роботи - обшивку гіпсокартоном, установку підвісних стель. Вже готові комунікації - проведено електрику, вентиляцію, системи кондиціонування та опалення. Із каркасу залишилося звести тільки головний вестибюль філармонії, потім залишаться лише оздоблювальні роботи. Комплекс буде включати три функціональних зали - в цілому на 2500 місць. Це при тому, що ще в 2014 не було жодного, а унікальний орган зберігався на складі. На початку 2019 року вже плануємо запросити цінителів музики на перший концерт у повністю відкритому філармонійному комплексі.

- А як йдуть справи з іншими культурними проектами окрім філармонії?

- Культурне життя в області зараз дуже насичене. І можна обрати захід на будь-який смак і будь-якого напрямку. Я, наприклад, встигаю іноді побувати за один день і на класичному концерті, і на фестивалі вуличного мистецтва, і на виставці сучасного художника, і на заході класичної народної творчості. На території області проходить безліч фестивалів: фестиваль театрів "Я і Села Брук", "Перлини Слобожанщини", "Дорога на Схід", "Вертеп-фест". І з усіма ми співпрацюємо, підтримуємо організаторів і максимально залучаємо до участі жителів регіону. У нас проста позиція: чим різноманітніше культурне життя регіону, тим вищий культурний рівень мешканців. Ми створюємо максимально сприятливі умови для культурного і особистісного зростання тих, хто живе в нашій області. Повірте мені, це має прямий взаємозв'язок і з розвитком країни. Гармонійно і всебічно розвинена людина менш схильна до агресивних, необдуманих дій. Навряд чи така людина буде схильною і до сепаратизму в зрозумілому нам сенсі цього слова. І вона точно зможе більш повно і глибоко зрозуміти різноманітність світових культур, необхідність їх сприйняття і співіснування, без шкоди для власного коріння та культурних традицій.

- Якщо говорити про розширення кругозору. Зараз проходить ЗНО, які інтереси у сьогоднішніх випускників? Чи зросло бажання вивчати іноземні мови?

- Безумовно зросло! У цьому році вперше ЗНО з іноземної мови піднялося на 4 місце - після української мови, історії та математики, які завжди були базовими. Можна сказати, іноземна мова приєдналася до топ-3. Це й не дивно - у нас постійно відбуваються міжнародні заходи найвищого рівня. Тільки в минулому році пройшло три масштабних міжнародних форуми. Іноземні делегації щотижня відвідують область. І ми постійно залучаємо студентів до спілкування з представниками делегацій. Не так давно Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні прочитала лекцію студентам Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Англійською мовою. Глава області, Юлія Світлична, абсолютно вільно володіє англійською мовою і з легкістю спілкується з іноземними партнерами без перекладача. Це рівень. І це вже стає прикладом для наслідування. Ось і молодь почала наслідувати цьому прикладу. Мені здається, це круто, коли чиновник не тільки виконує свої робочі обов'язки, а й стає трендсеттером для молоді.

А коли ми бачимо запит, то моментально формуємо і пропозицію: з наступного року кожна опорна школа в області матиме унікальну методику вивчення іноземних мов. Деталі вже опрацьовуємо.

- Поговоримо про регіональний розвиток. Судячи з кількості поїздок в райони області, можна зробити висновок, що протягом 20 років там була тиша і тільки зараз щось почало робитися, це дійсно так?

- Темп роботи у нас такий, який задає керівник. Світлична недарма є найпопулярнішим і найбільш успішним губернатором в країні - за цим стоїть наполеглива праця. А у нашої команди до того ж багато амбітних цілей і планів. Плануємо зробити регіон абсолютним лідером у всьому. Завдяки тому, що глава області представляє Україну в Раді регіональних влад Європи, міжнародні організації та делегації вже зрозуміли перспективність регіону, часто відвідують його з візитами. Харківщина стала пеевною мірою обличчям країни. У частині регіонального розвитку в пріоритеті стоїть комплексний розвиток районів - життя не повинно бути зосередженим лише в обласному центрі. Розумієте, від цього всі проблеми. У нашій країні завжди був занадто великий розрив між містом і селом. А в Європі не так. У нас інтелект витікав в міста, бо в селах життя було абсолютно не облаштоване. Зараз все інакше. Відкриваються дитячі садки абсолютно світового рівня, школи оснащуються на порядок краще міських, будуються амбулаторії та реконструюються лікарні. Дороги масштабно ремонтуються, проводиться світло туди, де його зроду не було. Ми в минулому році відкрили 17 нових дитячих садків. Побудували вперше нову школу з нуля. 211 навчальних закладів капітально реконструйовані. Цього року активно відкриваємо нові стадіони, спортивні комплекси і поля. Звичайно, життя повертається в райони. Випускники вже не їдуть в інші міста - повертаються додому. Держава зробила перший за ці роки крок назустріч людям.

- Інакше кажучи, продемонструвала стратегічний підхід...

- Стратегічний, обов'язково. І комплексний. Створюватися повинна не просто одна дорога навмання - а маршрут шкільного автобуса і швидкої допомоги. Освіта, медицина й інфраструктура - три кити, які відіграють вирішальну роль у виборі місця проживання і роботи. Ну і, звичайно, можливість розвиватися.

- Про можливість розвиватися: наскільки сьогодні в області є доступною базова освіта?

- У рейтингу Кабінету міністрів Харківська область - лідер за доступністю освіти. У нас 100% шкіл в області комп'ютеризовані й мають вільний доступ в інтернет. 99,2% дітей охоплені позашкільною освітою. Діти, що залишилися, це ті, чиї батьки мають можливість і бажання індивідуально їх навчати і розвивати. Садки будуємо нові, тому що затребуваність їх висока - в садку на 100 дітей бажаючих - 102. 100% дітей у сільській місцевості охоплені підвезенням шкільними автобусами - всі, у кого є така потреба. І зростає відсоток дітей, які залишаються до закінчення школи - на сьогодні вже майже 60% не залишають її у 9-му класі. Так що, як бачите, працюємо і розвиваємося. Намагаємося кожного року стати краще від себе попередніх.

- З 1 вересня стартує вже новий підхід до навчання у початковій школі. Чи готові до цього?

- Не просто готові, але й активно впроваджуємо його з минулого навчального року. У нових школах, відкритих в минулому році, освітній простір вже зоновано, вже забезпечується інклюзивність і доступність для всіх дітей. Педагоги активно проходять навчання, і, хочу сказати, з ентузіазмом сприйняли нововведення. Я регулярно зустрічаюся як з директорами шкіл, так і з педколективами. Питання, звичайно, виникають, але в цілому - підтримка. Тому що справді помітно, що нинішні реформи - вони не від нудьги чиновників. Вони назріли, вони обґрунтовані і вони продумані. Наприклад, коли ми говоримо про новий підхід до вивчення мов - це не порожній звук. Це відразу ж обладнання лінгафонних кабінетів у школах. Це опрацювання програм з носіями мови і практиками новітніх курсів. Коли ми говоримо про опорні школи - це відразу передача автобусів, реконструкція філій і капітальний ремонт самих шкіл із застосуванням енергозберігаючих технологій. Все повинно бути не просто красиво, але і функціонально в першу чергу. На цьому акцент. Так що ми не тільки готові, а й активно розвиваємо ідею Нової української школи - вона для нас близька. Та й результат бачимо - дітям комфортно навчатися, вони успішні - кількість призерів і переможців усіляких олімпіад і конкурсів національного та міжнародного рівня є стабільно високою.

- Той самий гуманітарний капітал у дії...

- Саме так, про це я і говорив на початку розмови. І, напевно, саме гуманітарний капітал - найбільш трудомісткий, довгостроковий, але найважливіший для розвитку. Основа культурного і освітнього розвитку людини і особистості вкрай важлива. Без культури навіть такі позитивні поняття як демократія і толерантність перетворюються на вседозволеність, свобода вибору - на погроми і масові безлади, моральність і релігійні переконання - на фанатизм і забобони, робота - на кріпосну працю з-під палки, у відбування повинності або неробство. І тільки можливість розвиватися допомагає реалізувати економічний потенціал регіону яскравими проектами вільних і яскравих людей.

- І наостанок: скажіть пару слів про плани на цей рік, що нового і цікавого нас чекає в сфері культури, спорту, освіти?

- У нас стільки подій, що складно виділити найголовніші. Розвиваємо масовий спорт: при опорних школах і в кожному районі відкриваємо цього року спортивні майданчики. Уже відкрито новий ФОК у Пісочині, в процесі завершення будівництва ще кілька. Плануємо відкриття 20 нових дитячих садків. Чекаємо восени на ігри збірної України з футболу - створили ті умови, в яких команді комфортно проводити як збори, так і відповідальні матчі. У липні пройде освітній форум EdCamp з великою кількістю цікавих спікерів і гостей високого рівня. Багато роботи в сфері культури: готуємо програму захисту культурної спадщини. Влітку традиційно буде пора фестивалів і open-air заходів. Практично кожні вихідні збираємо бажаючих на SportWeekend - майстер-класи з різних видів спорту від майстрів і зірок спорту. Ну і, звичайно ж, готуємося активно до нового навчального року. Так що нудьгувати не плануємо!

comments powered by HyperComments