Замголови фракції БПП Сергій Березенко фігурує у кримінальних провадженнях – Аваков

Субота, 23 лютого 2019, 15:41
Народного обранця Сергія Березенка називають організатором схем фальсифікації на виборах президента.
Замголови фракції БПП Сергій Березенко фігурує у кримінальних провадженнях – Аваков

Про сказав міністр МВС А.Аваков у відповідь на запитання журналіста «Дзеркала тижня», чи фігурує у кримінальних провадженнях замголови фракції БПП Сергій Березенко.

«Так, фігурує. Його називають організатором схем. Він — народний депутат, і стосовно нього слідчих дій проводити не можна. Але за фактом — так, у провадженнях фігурує. Тимошенко принесла величезну пачку документів. Там теж фігурує Березенко», - сказав він.

За словами Авакова, співробітники офісу Березенка в Чернігові «викликали поліцію, бо до них заявилися представники преси і стали знімати, як там бабусям щось роздають».

«З іншого березенківського офісу зателефонували самі журналісти й заявили, що їм перешкоджають у професійній діяльності, не пускають туди, де незаконно роздають гроші. І туди, і туди приїжджали поліцейські. «У вас ордер на обшук є?» — «Немає». — «Ідіть». Але й без обшуку є над чим працювати. Поліція заходила, опитувала громадян, фіксувала, документувала, відкривала провадження», - розповів міністр.

Загалом, за його словами, станом на 21 лютого в поліцію надійшло 1654 звернення, які стосуються порушень виборчого процесу у різних регіонах, у Києві таких звернень найбільше. При цьому в цій статистиці не відображені матеріали, коли поліція сама відкриває провадження.

Нагадаємо, 22 січня Міністр внутрішніх справ України у Харкові взяла участь у координаційній нараді керівників правоохоронних органів. Він повідомив про низку організаційних заходів, які вже реалізують міністерство та керівництво Національної поліції для оперативного реагування на звернення громадян щодо порушень виборчого законодавства, здійснення моніторингу подібних порушень тощо.

Під час наради він акцентував увагу правоохоронців на ключових напрямках, де можуть фіксуватися порушення законодавства під час виборчої кампанії. Зокрема, міністр наголосив на тому, що будь-яка виборча реклама може фінансуватися виключно з виборчого фонду кандидата, який формується з коштів «зрозумілого походження». Він також підкреслив необхідність жорстко реагувати на будь-які ознаки спроб організації схем скупки голосів.

Загалом, з початку передвиборної кампанії на Харківщині було зареєстровано 81 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Правоохоронці вже відкрили два кримінальні провадження за ч. 2 ст. 160 (підкуп виборця, учасника референдуму) КК України.  Після проведення перевірки проти двох порушників склали адмінпротоколи за ч. 1 та ч. 2 ст. 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

 

comments powered by HyperComments