До Харкова з‘їдуться провідні вчені світу

Юлія Гуш  |  Понеділок, 6 листопада 2017, 16:13
І зарубіжні, і українські науковці візьмуть участь у ІІ Міжнародному конгресі та Фестивалі USERN, які проходитимуть в Харкові з 8 по 10 листопада
До Харкова з‘їдуться провідні вчені світу

Головна мета Конгресу полягає в спілкуванні молодих українських науковців з провідними вченими світу, які представляють фізичні, формальні, соціальні, біологічні та медичні науки. Зокрема, серед них будуть лауреати Нобелівської премії та науковці, які мають наближений до них рейтинг. На Конгресі будуть представлені учасники з США, Канади, Німеччини, Італії, Великобританії та Словенії. Крім того, серед є них двоє харківських вчених.

За словами Володимира Лісового, ректора Харківського національного медичного університету, в межах Конгресу відбудуться лекції від п‘яти найбільш визнаних вчених світу, пройде нагородження молодих науковців, які зробили значний внесок в науку, буде проведений міжнародний конкурс малюнків дітей-пацієнтів. Крім того, в межах міжнародного заходу відбудуться зустрічі з відомими науковцями.

«Нам дуже пощастило, адже саме місто Харків вибороло право зустрічати науковців такого високого рівня, – розповіла Алла Котвіцька, в.о Національного фармацевтичного університету, – дуже важливою вважаю участь молодих науковців. Сьогодні проблеми, які є в молодій науці, вони якось впливають на вибір студента».

За її словами, під час цього заходу молодь зможе не тільки брати в ньому безпосередню участь, а й спілкуватися з найбільш визнаними науковцями. Крім того, Конгрес може популяризувати науку серед молодої аудиторії.

«Ми знаємо, що сьогодні технічна освіта, на жаль, не має такої популярності як інші напрямки, – зазначив Євген Сокол, ректор Національного технічного університету «ХПІ», – тому популяризація на світовому рівні, коли є можливість продемонструвати підходи і видатних, і молодих вчених, має зацікавити молодь в отриманні технічної освіти, досягненні світових результатів. Адже ми всі розуміємо, що розвиток економіки будь-якої країни – це розвиток, перш за все, технічної совіти».

За його словами, даний конгрес є напрочуд важливим і для харківських університетів, і для України загалом.

«Ми, по-перше, будемо мати досвід в цьому процесі, – підкреслила Алла Котвіцька, – а по-друге, ми покажемо свої наукові здобутки. Представники вітчизняної та харківської наукових шкіл будуть представляти свої доповіді і обговорювати результати. І, думаю, на наступному Конгресі за результатами своєї діяльності буде відібрано не двох, а більше учасників. Це також той позитив, який ми очікуємо з цього наукового заходу».

Зокрема, організатори Конгресу переконані, що такий захід не тільки сприятиме розвитку науки, а ще дасть можливість покращити науково-технічну базу університетів.

«Якщо вищий навчальний заклад має відповідний світовий рейтинг, то це дозволяє йому брати участь в різних заходах, – зазначив Сокол, – в тому числі дає фінансові можливості на розвиток університету. Ми знаємо, що в світі є багато конкурсів. І коли в них беруть участь університети, то вони, безумовно, мають значно більше шансів для того, щоб виграти ці проекти. А ці проекти мають відповідне фінансування, яке витрачається і на наукою відрядження, і на підвищення лабораторно-технічної бази, і на інші напрямки розвитку вищої школи. Тобто, це не безпосередня фінансова допомога, але це значний крок для покращення цього стану».

comments powered by HyperComments