Харківський СІЗО може перетворитися на готель

Понеділок, 27 червня 2016, 11:00
Головний київський слідчий ізолятор — Лук'янівський — хочуть продати. Уряд розраховує, що в обмін на земельну ділянку в центрі Києва, де нині розташована установа, інвестор побудує новий сучасний комплекс попереднього ув'язнення.
Харківський СІЗО може перетворитися на готель

Про це йдеться у матеріалі Deutsche Welle.

Нагадаємо, після ліквідації Державної пенітенціарної служби у травні цього року виправні колонії, в'язниці та СІЗО отримало у «спадок» Міністерство юстиції України.

Відомство планує докорінно реформувати кримінально-виконавчу систему. Передусім. це стосується приведення умов тримання ув'язнених у слідчих ізоляторах до європейських стандартів.

Пілотним проектом із впровадження європейських норм у пенітенціарних закладах має стати київський ізолятор тимчасового утримання, який у народі називають Лук'янівською в'язницею чи Лук'янівським СІЗО через назву площі у центрі Києва, неподалік якої розташований ізолятор.

Будівля важлива в історичному сенсі: збудована у 1863 році як губернська в’язниця, у передвоєнні роки тут розташовувалася в'язниця НКВС СРСР, у ній перебували відомі українці — первоієрарх української Греко-Католицької Церкви Йосип Сліпий, поет Максим Рильський, драматург та державний діяч Володимир Винниченко, режисер Сергій Параджанов, політик В'ячеслав Чорновіл, екс-прем'єрка Юлія Тимошенко та нинішній генпрокурор Юрій Луценко. «Ця будівля ще потребує досліджень, адже вона завжди була закритою для істориків. Там може бути музей чи громадський простір. Адже пам'ять про людей, які там сиділи чи яких там розстріляли, має бути збережена», — цитує Deutsche Welle дослідника київської старовини Михайла Кальницького. Він не виключає, що частину будівель СІЗО можна перетворити на екзотичний готель для любителів гострих відчуттів.

Мін'юст хоче продати Лук'янівський СІЗО на засадах державно-приватного партнерства. У рамках такого партнерства приватний інвестор має збудувати новий пенітенціарний комплекс на виділеній для цього ділянці за межами Києва чи у віддалених районах міста. Після перенесення Лук'янівського СІЗО на нове місце приватний інвестор отримає у приватну власність земельну ділянку та нерухоме майно, що знаходиться на ній.

Нині готується оцінка майнового комплексу та земельної ділянки незалежним міжнародним оцінщиком, висновок якого буде визнаний західними банками. Також мін'юст шукає проект побудови пенітенціарного закладу, який був успішно реалізований і запущений в експлуатацію протягом останніх десяти років у країнах ЄС, аби аналогічний проект можна було відтворити і в Україні.

Якщо проект із продажу СІЗО спрацює у Києві, то подібне приватно-державне партнерство для винесення СІЗО за межі міста спробують повторити у Львові та Харкові, планують у мін'юсті. Загалом в Україні діє 144 ізолятори тимчасового утримання.

comments powered by HyperComments