СБУ розказала про «накрутки» на сайті петицій

Понеділок, 11 липня 2016, 09:42
Служба безпеки викрила механізм штучного накручення голосів при поданні петицій Президенту України.
СБУ розказала про «накрутки» на сайті петицій

«Механізм створено російськими спецслужбами для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні. Зокрема увагу оперативників спецслужби привернула петиція щодо запровадження на території Харківщини «особливого регіону розвитку «Слобожанщина», подана одним з членів колишньої компартії України», — пише прес-служба СБУ.Викрити механізм вдалося спільними зусиллями з працівниками ІТ-відділу Адміністрації Президента. З’ясувалося, що «накрутка» голосів відбувалася з ІР-адрес, розташованих у Тирасполі (20%), Луганську (10%), Москві (6%), Краснодоні (3%) тощо.

До 10 травня за петицію щодо запровадження на території Харківщини «особливого регіону розвитку «Слобожанщина» було віддано близько 45 тисяч голосів, але 20 тисяч було одразу видалено, бо «відносяться до т.зв. «ботів».

«Із 25 000 підписів, що залишилися, лише 30 відсотків – реальні користувачі мережі Інтернет, інші 70% — викликають обґрунтовану підозру на предмет автентичності та мають ознаки «ботів». В рамках кримінального провадження оперативники спецслужби також виявили факти надання послуг «голосування» з боку SMM- та SEO-компаній, які використовують власний ресурс фейкових акаунтів у соціальних мережах та поштових скриньок. За попередніми даними, вартість їх послуг становить 7-10 гривень за голос. Слідчі дії тривають», — пише прес-центр СБ України.

Зазначимо, що петицію про запровадження в області режиму найбільшого сприяння інвестиціям та розвитку розглянув Президент та запропонував прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і голові Харківської ОДА Ігорю Райніну «грунтовно і всебічно опрацювати петицію з урахуванням стратегічних орієнтирів розвитку держави, розпочатої реформи бюджетної децентралізації та міжнародних зобов’язань України».

comments powered by HyperComments