Про полон і тортури на сході України — у дослідженні правозахисників (відео)

Четвер, 21 липня 2016, 14:00
За даними експертів, до воєнних злочинів причетні як проросійські сепаратисти, так і українські спецслужби.
Про полон і тортури на сході України — у дослідженні правозахисників (відео)

Своє дослідження під назвою «Ти не існуєш. Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України» оприлюднили організації Amnesty International і Human Rights Watch. Дослідники провели 40 інтерв’ю, зокрема з жертвами насильства, їхніми родичами та свідками, відвідували зону АТО і території, підконтрольні проросійським сепаратистам. Розслідування тривало півроку.

У своєму звіті правозахисники згадують про 18 випадків незаконного й тривалого утримання цивільних під вартою: у дев'яти випадках йдеться про незаконне утримання з боку проросійських сепаратистів, таку ж кількість незаконного утримання правозахисники закидають і українській стороні. Щоразу, за словами правозахисників, кожна із сторін затримувала людей, які підозрювались у співпраці з супротивником або в симпатіях до нього.

За словами авторів дослідження, пише Deutsche Welle, вказані у звіті випадки — «лише верхівка айсбергу». Реальну кількість незаконного утримування під вартою нині навряд чи хтось може назвати.

Якщо раніше, зазначають експерти, цивільних затримували хаотично розрізнені сепаратистські угруповання, то нині це робиться вже системно через так звані «міністерства держбезпеки» самопроголошених «народних республік». За словами правозахисників, з українського боку раніше незаконно утримували цивільних добровольчі батальйони, тепер же, імовірно, до цього причетні працівники Служби безпеки України (СБУ).

Експерти навіть не виключають існування неофіційних ізоляторів з українського боку. Так, зафіксовано три випадки, коли цивільні таким чином утримувалися від шести тижнів до 15 місяців. Хоча дослідникам від свідків відомо, що на початок весни цього року на території харківського СБУ ймовірно утримувалося 16 осіб. «Вони утримувались незаконно, як привиди, на які навіть жодного бюджету немає, жодних коштів не виділено, — зауважила в розмові з DW . — Офіційно ці люди ніби не існують». За даними правозахисників, «секретні тюрми СБУ» можуть бути, окрім Харкова, також у Краматорську, Маріуполі та Ізюмі.

Amnesty International та Human Rights Watch закликали припинити практику незаконного затримання цивільних, їх таємного утримання під вартою і жорстокого поводження з ними, а також негайно розслідувати випадки порушення прав людини і покарати винних. Зібрані дані правозахисники передадуть міжнародним організаціям, українській владі, «ДНР» і «ЛНР», а також Росії.

 

comments powered by HyperComments