Мінохорони здоров’я намагається заборонити російські ліки в Україні

П'ятниця, 5 травня 2017, 17:15
Країна, що розв’язала війну проти українського народу, не має права заробляти на нашому лікуванні
Мінохорони здоров’я намагається заборонити російські ліки в Україні

Таку позицію зайняла в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун, яка звернулася до Кабінету міністрів України із пропозицією зупинити поставки російських ліків на український ринок. 

Як повідомили у міністерстві,  у майбутньому їх не будуть реєструвати чи перереєстровувати в Україні, оскільки існує об’єктивна причина неможливості підтвердження дотримання умов належної виробничої практики на фармацевтичних заводах, розміщених на території РФ.

Порядок реєстрації чи перереєстрації лікарських засобів проводиться на підставі заяви та експертизи, проведеної Державним експертним центром МОЗ. Для отримання рекомендації стосовно реєстрації препарату також необхідна наявність спеціального документу від Держлікслужби. Однак, якщо засіб уже має такий документ, тоді нова експертиза йому непотрібна.

Основна частина лікарських засобів від фармкомпаній з Російської Федерації не має подібного документу. Якщо Кабінет Міністрів дослухається до пропозицій МОЗ, то надалі заяви на проведення експертизи і реєстрацію розглядатися не будуть.

Важливе уточнення: МОЗ не планує зупинити все постачання в одну мить. Спочатку буде забезпечено присутність аналогів на ринку, особливо це стосується препаратів, зникнення яких наразі може бути проблемним для пацієнтів та лікарів. Є також важливий момент: ліки можуть бути зареєстровані в Україні, однак фактично їх упаковок нема в аптеках, ними ніхто не користується.

Відзначається, що ліки, що підпадуть під можливі санкції, не належать до якоїсь однієї категорії. І хворі зможуть замінити їх іншими препаратами. Є лише кілька позицій, які є чутливими для ринку лікарських засобів. 

Як раніше писала «Справжня Варта», 50 аптек Харкова продають дешеві ліки за програмою «Доступні ліки» / Перелік.

comments powered by HyperComments