Для блокування сайтів необхідно або вводити військовий стан, або визнати Росію агресором – Шишкін

Неділя, 21 травня 2017, 15:14
За словами першого генерального прокурора України Віктора Шишкіна, суто з правової точки зору, в такій ситуації можуть бути обмежені права людини. Наприклад, у соціальних мережах.
Для блокування сайтів необхідно або вводити військовий стан, або визнати Росію агресором – Шишкін

За словами Віктора Шишкіна, підставою для обмеження соціальних мереж та сайтів може бути або стан війни, як це зазначено у 106 статті Конституції України, або воєнний стан. Він підкреслив, що умовах війни ворожі ресурси можуть блокуватися. «Тому суто з правової точки зору можуть бути обмежені права людини, до прикладу у соціальних мережах», - зазначає Шишкін.

Він припускає, що такі соцмережі, як «Вконтакте», «Одноклассники», можуть працювати на інтереси Російської федерації. Проте він зазначив, що Росія до сих пір не визнана країною-агресором. За словами Віктора Шишкіна, забороняти ворожі сайти та соцмережі можна вже після введення військового стану та визнання Росії агресором.

«До речі, саме Закон «Про інформацію» говорить про те, що подібні кроки повинен робити Кабінет міністрів, – зазначив він, – тоді ми говорили б у іншій площині і я виправдовував би такі заборони, якщо б був введений воєнний стан».

Щодо блокування російських сайтів: як повідомляла «Справжня варта», Міністерство інформаційної політики не готувало заборону даних ресурсів, хоча висловлює їй цілковиту підтримку. В Міністерстві заявляють, що головний пріоритет в даній ситуації має надаватися територіальної цілісності та соціального захисту населення. А такі ресурси, як «Вконтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Mail.ru», давно вже використовуються російськими спецслужбами в якості інструменту гібридної війни.

За доступ до заборонених сайтів будуть штрафувати інтернет-провайдерів. Нацкомісія держрегулювання в цьому плані налаштована цілком рішуче. Нагадаємо, що указом Президента був заборонений доступ до сайтів «Яндекс», «Доктор Веб», «Лабораторія Касперського», «Mail.ru», а також соціальних мереж «Однокласники» і «Вконтакте».

comments powered by HyperComments