Українські вчені вперше після 17-річної перерви вирушать вивчати Південний океан

Вівторок, 13 листопада 2018, 16:11
У ході експедиції науковці мають дослідити запаси антарктичного криля, зібрати дані про стан вод і матеріал для розробки «портрету екосистеми».
Українські вчені вперше після 17-річної перерви вирушать вивчати Південний океан

До команди ввійдуть науковці Національного антарктичного наукового центру МОН України, Українського наукового центру екології моря та Інституту геофізики НАНУ.

«Уперше з 2001 року Україна бере участь у подібних дослідженнях. І це, звичайно, є визнанням як високого наукового потенціалу України, так і активної міжнародної позиції нашої держави у питаннях збереження вразливої екосистеми Антарктиди», – зазначив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий, який особисто очолюватиме експедицію.

Українська наукова команда має три амбітні цілі досліджень у Південному океані.

По-перше, на замовлення Комісії із захисту морських живих ресурсів Антарктиди (ССAMLR) буде здійснено дослідження запасів антарктичного криля.

«Криль – це основа харчового ланцюга океану, адже саме ним живляться вусаті кити, тюлені-крабоїди, пінгвіни тощо, - розповідають науковці. - Наразі Україна є однією з 6 країн (разом з Великобританією, Китаєм, Кореєю, Норвегією та Чилі), які не тільки ведуть промисловий вилов криля, а й досліджують його запаси. Спільно вони мають знайти відповідь на питання: «Чи слід обмежити вилов криля? Чи навпаки – його достатньо для всіх, включаючи людину?».

По-друге – уперше розпочнеться неперервний збір даних про стан вод в океані завдяки надсучасному комплексу приладів Ferrybox. Він автоматично відбиратиме проби води протягом всього періоду експедиції та визначатиме 14 хімічних та біологічних показників.

По-третє, буде відібрано зразки «екологічного ДНК» (розчинена ДНК всього живого, яке перебувало в океанських водах протягом останніх трьох днів) для розробки комплексного «портрету екосистеми» – переліку всіх мешканців океану: від мікроорганізмів до китів.

У Кейптауні (ПАР) дослідники сядуть на риболовно-крилевий траулер «Море Содружества» (корпорація «Інтеррибфлот», Україна) і вирушать Південним океаном до берегів Антарктиди.

Вісім вчених працюватимуть на кораблі протягом місяця, а одна дослідниця лишиться на судні на весь період, доки вода Південного океану буде вільна від криги. Також весь цей час, щонайменше до травня 2019-го, триватиме відбір проб системою Ferrybox та формування бази даних змінних параметрів стану океану.

comments powered by HyperComments