Цьогоріч в Україні циркулюватимуть чотири штами грипу, три із них – нові

Субота, 3 жовтня 2020, 08:24
Два штами сезонного грипу відносяться до типу А, а два – до типу В, лише один із них «знайомий» лікарям із 2013 року
Цьогоріч в Україні циркулюватимуть чотири штами грипу, три із них – нові

Цього року в Україні будуть циркулювати чотири штами грипу. Два штами належить до типу А: один – АH1N1, він виявлений і типований у минулому, 2019 році, а другий – AH3N2 виявлений 2019 року у Гонконгу. Іще два штами сезонного грипу відносяться до типу В: один із них, знову ж таки, новий, лінії «Вікторія», виявлений 2019 року, а четвертий – знайомий лікарям і вірусологам із 2013 року. Про це на учорашньому брифінгу розповідала експерт Департаменту охорони здоров'я з епідеміології та вакцинопрофілактики Львівської обласної державної адміністрації Наталія Іванченко

Найбільших проблем українські медики очікують від перших двох штамів. Ці штами доволі агресивно себе проявляють, адже грип В має легший перебіг.

«Грип – найбільш розповсюджена, але найменш досліджена зі всіх хвороб. Для профілактики грипу існує вакцина, яка уже найближчими днями з’явиться на Львівщині. Грипу цього року буде 4 штами, три із них виявлені минулого року, а це означає, що наш організм не підготовлений до зустрічі із цими вірусами. Тому вакцинація проти грипу цього року як ніколи стає актуальною. Вона дозволить уникнути ситуації, коли в організмі однієї людини зустрінуться вірус грипу та коронавірус», – наголосила епідемілог.

Особливо увагу на вакцинацію від грипу варто зробити людям, які мають дихальні розлади, цукровий діабет, серцево-судинну недостатність, ожиріння, імунодифіцити, а також особи після оперативних втручань, діти до 5 років та особи старші 60 років. Ця категорія людей особливо потребує захисту шляхом проведення вакцинації.

«Окрема є група людей, діяльність яких пов’язана зі спілкуванням із великою кількістю інших людей: медики, журналісти, педагоги, працівники торгівлі та транспорту. Для них теж важливо бути вакцинованими, адже вони можуть заразитись самі і заразити інших.  Тому  вакцинація проти грипу, дотримання соціальної дистанції,  миття рук та носіння маски – це та зброя, яка нам зараз усім доступна, і вона дає нам більше шансів залишитись здоровими»,  – зазначила Наталія Іванченко.

Минулого року грип забрав життя 71 мешканця України. Тому медики закликають вакцинуватись від грипу і захистись від того, від чого є захист.

Вірусологи також прогнозують,що завдяки карантинним заходам, запровадженим у зв’язку із коронавірусною пандемією, цього року грип поширюватиметься повільніше.

comments powered by HyperComments