В Україні запровадили «карантин вихідного дня»

Середа, 11 листопада 2020, 16:18
Відповідно до сьогоднішнього урядового рішення, скасовано адаптивний карантин і на термін до 30 листопада запроваджено «карантин вихідного дня»
В Україні запровадили «карантин вихідного дня»

На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів України скасував дію в Україні адаптивного карантину і запровадив в Україні загальний карантин із «локдауном вихідного дня». Ці обмеження наразі триватимуть до 30 листопада. За відповідну Постанову Кабінету Міністрів України проголосували усі міністри, окрім Міністра культури Олександра Ткаченка, який утримався.

Як доповів під час засідання Уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до урядової постанови № 641, які передбачають запровадження в Україні «карантину вихідного дня». Наразі карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, «карантин вихідного дня» буде діяти із 00:00 суботи до 00:00 понеділка на всій території України. Цей карантин передбачатиме такі обмеження:

- забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування – барів, ресторанів, кафе тощо. Можлива буде торгівля навиніс;

- забороняється приймати відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, інших закладах розважальної діяльності;

- забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60 відсотків торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;

- не будуть працювати заклади культури, які проводять культурно-масові заходи, окрім роботи суб’єктів господарювання, які пов’язані з виробництвом аудіовізуальних творів;

- буде заборонена діяльність спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів.

Водночас свою діяльність будуть продовжувати заклади, які надають фінансові послуги, оператори поштового зв’язку, установи медичної та ветеринарної практик, автозаправки без зон харчування, підприємства, які надають послуги з технічного обслуговування те ремонту транспортних засобів.

Шмигаль зауважив, що оскільки нові обмеження «неприємні та болісні» для бізнесу в ресторанній, розважальній та культурній сферах, уряд готовий підтримати підприємців.

«В останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів…

Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни. Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія – всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень», – сказав Шмигаль.

comments powered by HyperComments