Екс-очільниця Слов'янська сепаратистка Неля Штепа потрапила під домашній арешт

Четвер, 21 січня 2021, 09:46
Відповідне рішення прийняв Орджонікідзевський райсуд міста Харкова учора, 20 січня 2020 року
Екс-очільниця Слов'янська сепаратистка Неля Штепа потрапила під домашній арешт

Сепаратистку Нелю Штепу, екс-очільницю міста Слов’янська на Донеччині взято під домашній арешт – таке рішення учора, 20 січня 2021 року ухвалив Орджонікідзевський райсуд міста Харкова. Штепі, як звинувачуваній у сепаратизмі, було обрано запобіжний захід у вигляді нічого домашнього арешту. Про це повідомив кореспондент «Інтерфаксу-Україна» із зали суду.

«Клопотання прокурора про обрання Штепі Нелі Ігорівні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту задовольнити частково.

Застосувати до обвинуваченої... запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту терміном до 19 березня», – йдеться в судовій ухвалі, яку зачитала суддя. Згідно з документом, Штепа має перебувати вдома з 22:00 до 5:00.

Суд також вирішив завершити підготовче засідання та призначив слухання справи по суті на 28 січня.

Зазначимо, що вперше Нелю Штепу заарештували 13 липня 2014 року. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що вони спричинили загибель людей і створення терористичної групи чи організації.

На суді Штепа пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під погрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені «під дулом автомата». Санкція інкримінованої статті передбачає довічне ув'язнення.

6 березня 2018 року Апеляційний суд Харківської області вирішив направити матеріали справи щодо Штепи на розгляд до Орджонікідзевського райсуду міста. Розгляд справи щодо Штепи з самого початку має розпочатися в п'ятий раз.

До цього справа направлялася на розгляд в Червонозаводський, Комінтернівський, Ленінський і Жовтневий районні суди Харкова, проте через відводи і самовідводи членів колегії суддів жоден з них так і не зміг винести вирок. У деяких судах не вдалося навіть провести підготовче засідання.

24 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі Штепи. Суд визначив, що Україна має виплатити їй 2600 євро моральної компенсації і 1000 євро відшкодування судових витрат.

Зазначимо, що Неля Штепа на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року балотувалася в депутати Слов’янської міськради від «Партії миру і розвитку» і була обрана. Проте у грудні 2020 року політрада цієї політсили вирішила виключити Штепу зі своїх лав і відкликати її депутатський мандат. Про це заявляла глава «Партії миру і розвитку» Ірина Ольхова. Про це писала «Справжня Варта».

comments powered by HyperComments