Трагедія у Харкові – під час пожежі у будинку для літніх людей загинуло 15 осіб (оновлюється)

Четвер, 21 січня 2021, 17:04
Пожежа виникла о третій годині дня у четвер 21 січня 2021 року в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному у будинок для людей похилого віку
Трагедія у Харкові – під час пожежі у будинку для літніх людей загинуло 15 осіб (оновлюється)

Жахлива трагедія сталася сьогодні у Харкові – під час пожежі у будинку для літніх людей на вулиці Нижній Гиївській, 150-б загинуло 15 людей, іще 5 постраждало. Про це повідомили на сайті  Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«21 січня о 15:03 у м. Харкові на вул. Нижня Гиївська, 150-б, у двоповерховому житловому будинку, попередньо переобладнаному під будинок для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі. Станом на 16:05 на місці пожежі виявлено тіла 15 людей, 5 осіб постраждало», – йдеться у повідомленні ДСНС України.

Як пізніше стало відомо, пожежа розпочалася на другому поверсі будинку для літніх людей. У будинку на момент пожежі перебували 33 людини, 15 із них загинули, 11 госпіталізовані.

Площа пожежі складала біля 100 кв. метрів, її було локалізовано о 16:14.  Поліцейські і рятувальники обстежують приміщення, розташовані на другому поверсі. Пожежу повністю ліквідовано о 16:53.

21 січня 2021 р. 16:48 Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих під час пожежі у Харкові і доручив Кабінету Міністрів невідкладно розібратися в ситуації з пожежею, яка забрала життя 15 осіб. Також він доручив терміново створити Державну комісію під керівництвом міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова для з'ясування причин трагедії і напрацювання механізмів запобігання таким надзвичайним ситуаціям у майбутньому.

«Міністру внутрішніх справ – відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в якнайшвидші терміни відповісти на питання, які причини трагедії та хто в ній винен. Закликаю місцеву владу – очільників міст та областей – максимально співпрацювати з центральною владою і зробити все можливе для допомоги постраждалим та родичам, які втратили своїх близьких. Мої щирі співчуття», – ідеться в повідомленні глави держави в соцмережах.

Зеленський розцінює те, що трапилося у Харкові, як «страшну трагедію». «Ми всі молимося, щоб не було більше. Знаю, що рятувальники з перших хвилин перебувають на місці та гасять пожежу», – йдеться в його повідомленні.


17:09 Генпрокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що попередня причина пожежі у будинку для літніх людей у Харкові – необережне поводження із електричними нагрівальними приладами.

«На місці події зараз керівник Харківської обласної прокуратури… Харківською обласною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей ч.2 ст. 270 КК України», – написала Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Венедіктова зазначила, що будинок для літніх людей, де сталася пожежа – приватний, його назва «Золотий вік».

«Мої щирі співчуття рідним та близьким загиблих і всім харків'янам»,а – написала Венедіктова.

Зазначається, що подію класифіковано як надзвичайну ситуацію державного рівня, повідомили в ДСНС України.


17:12 Прем’єр-міністр України повідомив, що Уряд проведе позачергове засідання у зв'язку з пожежею в харківському будинку престарілих і створить державну комісію на чолі з міністром розвитку громад і територій, яка з'ясовуватиме причини пожежі в харківському будинку престарілих.

«Через страшну пожежу в будинку для літніх людей у Харкові скликаємо позачергове засідання уряду. За дорученням президента України буде створено державну комісію на чолі з міністром розвитку громад і територій, яка займеться з'ясуванням причин трагедії», – написав Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Крім того, Прем'єр-міністр висловив співчуття рідним та близьким загиблих.


17:57 Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що власниця будинку для літніх людей «Золотий вік» у Харкові перебуває на лікарняному, а біля її житла чергує поліція.

«Наразі вирішується питання про затримання власниці пансіонату. Оскільки вона перебуває на лікарняному, біля її будинку виставлено наряди поліції. Також правоохоронці здійснюють першочергові слідчі дії, під час яких допитують керівника закладу, якого також буде затримано... Трьох осіб зі складу обслуговуючого персоналу доставлено в поліцію, їх опитують», – заявив Арсен Аваков, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Наразі вже створено урядову комісію, яка працюватиме на місці трагедії. Усіх винних буде притягнуто до відповідальності згідно з чинним законодавством», – додав Аваков.


18:12 Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков закликав правоохоронні органи якнайшвидше встановити причини пожежі в будинку престарілих у Харкові, внаслідок якої загинули люди.

«Закликаю всі відповідні органи докласти максимум зусиль для об'єктивного та швидкого розслідування страшної ситуації. Причини трагедії мають бути встановлені, винуватці повинні понести покарання, а постраждалі мають отримати всю необхідну допомогу», – йдеться в заяві Голови Верховної Ради України, яка розміщена на сайті Ради.


18:17 Стало відомо, що будинок для літніх людей «Золотий вік» у Харкові працював нелегально – повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Юрій Шпарага. За словами чиновника, будинок для літніх людей на вулиці Нижній Гиївській, 150-б не був включений у реєстр закладів соціального захисту.

«За огорожею – приватний будинок. Туди ніхто не мав доступу, тому що цей заклад не має призначення як заклад соціального захисту населення», – сказав Шпарага журналістам на місці події, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, літні люди, які перебували в будинку на момент пожежі та яких вдалося врятувати, у разі потреби будуть розміщені в інтернатних закладах області. Шпарага також повідомив, що наразі встановлюють родичів та близьких цих людей.

Також повідомляється, що за фактом пожежі у будинку для літніх людей розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей» Кримінального кодексу України.


19:00 П’ятниця 22 січня 2021 року в місті Харкові оголошена днем жалоби за людьми похилого віку, які загинули під час пожежі у приватному будинку для людей літнього віку «Золотий вік». Про таке рішення повідомив в.о. міського голови Харкова, секретар Харківської міськради Ігор Терехов.

«Зараз я підпишу розпорядження, завтра на один день у Харкові буде оголошено жалобу за загиблими людьми», – сказав Терехов на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій увечері 21 січня.

В.о. міського голови також пообіцяв, що всіх загиблих унаслідок пожежі буде поховано коштом міського бюджету Харкова.


19:06 Пожежу в житловому будинку в Харкові, де розміщувався приватний будинок престарілих «Золотий вік», кваліфіковано як надзвичайну ситуацію державного рівня, адже під час цієї пожежі загинуло 15 людей. Про це повідомив очільник ДСНС України Микола Чечотеів на спільному екстенному брифінгу разом із керівником Національної поліції України Ігорем Клименком.

«Спочатку туди прибули перші підрозділи служби з надзвичайних ситуацій – чотири одиниці техніки і пожежна драбина. О 16:14 пожежу було локалізовано на площі 100 кв. м. О 16:53 пожежу повністю ліквідовано. У результаті ліквідації пожежі було виявлено 15 загиблих, п’ятьох осіб госпіталізовано до лікувальних закладів. За всіма ознаками пожежа кваліфікована як надзвичайна ситуація державного рівня», – заявив Чечоткін.

Він також закликав громадян дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час використання приладів для обігріву в холодний період.

Чечоткін і Клименко висловили співчуття рідним і близьким загиблих унаслідок пожежі.


 


19:09 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій здійснити позачергові перевірки стану протипожежної безпеки в об'єктах підвищеного ризику, зокрема будинках розміщення людей похилого віку, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Доручаю Державній службі з надзвичайних ситуацій здійснити позачергові перевірки стану протипожежної безпеки в об'єктах підвищеного ризику: готелях, пансіонатах, хостелах, будинках розміщення літніх людей»,а - сказав Шмигаль на позачерговому засіданні уряду.

Крім того, місцевим органам влади і Міністерству соціальної політики доручено провести роботу щодо встановлення законності створення приватних будинків для людей похилого віку.

Прем'єр також доручив опрацювати питання необхідності надання допомоги постраждалим.


19:15 Уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова стверджує, що більшість перевірених офісом омбудсмена приватних будинків для літніх людей працює незаконно,

На місце пожежі в приватному будинку престарілих в Харкові прибув представник омбудсмена в східних областях Валерій Лютий, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Інформація про те, що на момент початку пожежі в будинку перебували 33 людини, підтвердилася. Зі слів працівників цього закладу, там проживали люди віком від 25 до 90 років» – написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Денісова заначила, що Офіс уповноваженого за 2020 рік здійснив близько 100 моніторингових візитів до приватних закладів різних типів, зокрема геріатричних. Під час більшості відвідувань підтверджувалися факти невідповідності діяльності таких закладів Державному стандарту стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики.

«Крім того, більшість із них не внесені до Реєстру надавачів соціальних послуг, що унеможливлює контроль за їхньою діяльністю. Це також є основною причиною перешкоджання здійсненню працівниками Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини моніторингу додержання прав людини в таких закладах», – наголосила Денісова. Вона зазначила, що неодноразово зверталася з відповідними листами до Міністра соціальної політики та голів обласних державних адміністрацій щодо необхідності забезпечення контролю за діяльністю зазначених закладів відповідно до чинного законодавства.

«Допоки окреслені проблеми не будуть вирішені - не виключене повторення таких трагічних подій та грубих порушень прав людини і громадянина», – підсумувала Денісова.


19:20 Кабмін утворив держкомісію для з'ясування причин пожежі в харківському будинку престарілих. Відповідне рішення ухвалено на позачерговому засіданні уряду в четвер. Очолив цю комісію міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.


19:20 Очільник Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що у власника харківського будинку для літніх людей, який згорів, був іще один такий самий заклад і теж без відповідних документів. Клименко завевни,В що після встановлення місцеперебування власника будинку, де під час пожежі загинуло 15 людей, він буде затриманий.

«Це приватний будинок. Ми встановили власника будинку, який здав його в оренду. Цього власника перевіряємо на наявність у нього кількох таких власних будинків, які також можливо були переобладнані в будинки для літніх людей», – сказав глава Нацполіції на брифінгу. За його словами, наразі встановлено ще один такий будинок, в якому перебували 24 літні людини.

«На цей будинок також немає відповідних документів. Щойно ми встановимо цього громадянина, його буде одразу затримано», – запевнив Клименко і повідомив, що поліція перевіряє всі можливі адреси перебування цієї людини.

За словами Клименка, поліція допитала трьох осіб з числа обслуговуючого персоналу, зокрема, керівника. «Допитуємо і співорендаря будівлі. Вона перебуває на лікуванні після операції. Наряд поліції чергує біля її палати», – розповів Клименко.


19:32 Стало віломо, що слідчі управління Державного бюро розслідувань в м Полтава почали досудове розслідування за фактом неналежного виконання службових обов'язків співробітниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, що призвело до загибелі 15 осіб.


19:39 Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про необхідність перевірити усі приватні будинки для літніх людей, які рекламуються.

«Особливий цинізм полягає в тому, що цей будинок («Золотий вік» у Харкові, що згорів – ред.) рекламувався на телебаченні і в «Інтернеті» ... професійно знятий ролик. Тому є додаткова пропозиція ... всі інтернати для літніх людей, які рекламують свої послуги в Інтернеті, необхідно перевірити і дати доручення підготувати повну інформацію ... перевірити рекламістів на наявність дозволів, чи існують вони взагалі», – сказав Аваков на позачерговому засіданні Кабміну. Крім того, він повідомив, що за попередніми даними, цей будинок «взагалі не існує в планах міста».

«Тому пропоную комплексний підхід і комплексну перевірку», – підсумував глава МВС.


19:46 Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна пообіцяла, що ввірене їй міністерство виявлятиме незаконні заклади, що надають послуги з розміщення людей похилого віку.

«Ми зараз організовуємо роботу з виявлення таких закладів, яких немає у реєстрі тих, що надають такі послуги. Ми перевіримо умови перебування людей похилого віку в таких закладах і посилюватимемо відповідальність тих людей, які організовують таку роботу», – сказала вона на позачерговому засіданні уряду в четвер.

Лазебна підтвердила, що згорілий будинок престарілих працював не в правовому полі.


20:03 В.о. міського голови Харкова, секретар Харківської міськради Ігор Терехов звернувся до голів райадміністрацій і правоохоронців з вимогою провести перевірки, щоб виявити і припинити діяльність нелегальних будинків для людей похилого віку і реабілітаційних центрів для наркозалежних.

«Починаючи з завтрашнього дня, прошу провести тотальні перевірки всіх об'єктів, які розташовані в ваших районах, у всіх 9 районах міста Харкова, на предмет виявлення подібних об'єктів», – сказав Терехов у четвер увечері на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Терехов зазначив, що будинок для літніх людей, внаслідок пожежі в якому загинули 15 осіб, був нелегальним, а будови були зареєстровані за рішенням суду.

«Об'єкт перебував на земельній ділянці площею 0,1 га. Є відповідний акт постійного користування. Цільове призначення – обслуговування житлового будинку та господарчої споруди ... Є акт на право власності – це житловий будинок загальною площею 351,5 кв.м, житловою площею 115,2 кв.м ... на якій знаходилося стільки людей. Найголовніше, найцікавіше, що все там незаконно абсолютно. Все це зареєстровано, всі ці перебудови зареєстровані за рішенням районного суду 8.07.10. Об'єкти – незаконні, люди там перебувають незаконно», – наголосив Терехов.

Він також зажадав перевірити інформацію про наявність у власника нелегального будинку для літніх людей ще чотирьох подібних об'єктів.

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат, п'ятеро людей, які постраждали в результаті пожежі, були госпіталізовані. Двоє з них (65-річний чоловік, доставлений у лікарню швидкої і невідкладної допомоги з 15% опіків, і 73-річний чоловік, якого було госпіталізовано в лікарню №2 з отруєнням чадним газом) перебувають у стані середньої тяжкості. Ще двоє чоловіків (80 і 57 років) і жінка (81 рік) перебувають у паліативному відділенні лікарні №17. Їх стан обумовлено головним чином пережитим стресом.

Начальник міського відділу ГУ ДСНС у Харківській області Володимир Юрченко зазначив, що найбільш імовірною причиною загоряння стала несправність електрообігрівачів. Крім того, за словами Юрченка, в будівлі були порушені шляхи евакуації, на вікнах встановлені решітки.


22 січня 2021 р. 07:57 Стало відомо про затримання трьох осіб, причетних до виникнення пожежі у будинку для літніх людей «Золотий вік» у Харкові.

Правоохоронці затримали трьох осіб за підозрою в порушенні вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибелі 15 осіб у Харківському будинку для літніх людей напередодні в четвер, повідомила прес-служба Харківської прокуратури.

«Серед затриманих особа, якій належить будинок, де сталася пожежа, орендар цієї будівлі і адміністратор зазначеної установ», – йдеться в повідомленні.

Причетність затриманих до роботи цього будинку підтверджують свідки, протокол огляду місця події, а також інші документи.

Наразі встановлюється місцеперебування інших осіб, причетних до роботи будинку для літніх людей, а також за місцем проживання затриманих та інших осіб, причетних до роботи зазначеної установи проводяться невідкладні слідчі дії.

Досудове розслідування триває, виконуються першочергові слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення всіх обставин скоєного кримінального злочину.


08:15 Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов вилітає в Харків для координації роботи урядової комісії з виявлення обставин і причин пожежі в будинку для літніх людей напередодні, повідомила прес-служба Мінрегіону.

«Ми зробимо все, щоб причини пожежі були об'єктивно вивчені, а винні покарані за законом», – цитує прес-служба слова Чернишова.

Також повідомляється, що міністр вилетів до Харкова спільно з членами урядової комісії.


08:20 Туреччина висловила співчуття Україні з приводу загибелі на пожежі у будинку для літніх людей «Золотий вік» у Харкові 15 людей. Про це повідомило МЗС Туреччини.

«Ми з великим жалем сприйняли звістку про те, що пожежа в будинку для літніх людей в Харкові призвела до загибелі багатьох людей і поранень. Висловлюємо щирі співчуття дружньому і братньому народу України, а також українському уряду і бажаємо якнайшвидшого одужання пораненим», – зазначають у МЗС Туреччини.


09:55 Про затримання чотирьох підозрюваних у справі пожежі у будинку для перестарілих «Золотий вік» у Харкові повідомила Генпрокурор України Ірина Венедіктова.

«Смертельна пожежа в Харкові - затримано 4 осіб. Прокуратура з поліцією оперативно затримали групу осіб, причетних до організації приватного будинку для літніх людей, де сталася пожежа з 15 жертвами», – написала Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Повідомляється, що у рамках кримінального провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей у порядку ст. 208 затримано власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендаря будинку і його дружину – директора приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Також затримано адміністратора, який координував роботу пансіонату, але офіційно не був там працевлаштований.

Наразі всім затриманим готують повідомлення про підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу.

«На цьому етапі встановлено, що затримане подружжя є засновниками громадської організації, метою діяльності якої є сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів, яка ймовірно використовувалась для прикриття діяльності пов’язаної з доглядом за особами похилого віку. Вартість перебування в пансіонаті «Золотий час» вони оцінювали в середньому в 15 тисяч грн», - зазначила генпрокурор.

Окрім того, на будівлю, в якій функціонував пансіонат для людей похилого віку, відсутні документи на введення в експлуатацію. Також до будівлі без отримання спеціальних дозволів було підключено електро- і газопостачання (шляхом підключення від комунікацій будинку, який належним чином оформлений).

«Під час першочергових слідчих дій у сусідньому офіційно оформленому будинку встановлена також діяльність так званого реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється», – додала Венедіктова.

Генпрокурор зазначила, що перевіряють три основні версії: пожежа виникла внаслідок підпалу (занесення стороннього вогню); пожежа виникла внаслідок необережного поводження з вогнем у побуті й електроприладами; пожежа виникла через замикання електромережі.

Так, нині слідчі дії тривають, правоохоронці допитують інших працівників пансіонату, свідків, здійснюють обшуки та огляд місця події із залученням експертів.


10:50 Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що у Верховній Раді готується декілька законопроектів, які покликані запобігти таким трагедіям, як учора сталася у Харкові в будинку для перестарілих «Золотий вік». Про це повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Це страшна трагедія – хотілося б висловити співчуття рідним і близьким (загиблих і постраждалих – ред.). Насправді багато чого визначено законодавчо. Єдина проблема, що вони (закони – ред..) не виконуються належним чином. Паралельно з цим є ще декілька законопроектів, які, я сподіваюся, будуть найближчим часом підготовлені профільними комітетами, надані Верховній Раді й розглянуті», – сказав Разумков в ефірі телеканалу «Україна 24».

Він наголосив, що в таких питаннях має бути спільна робота парламенту і всіх інституцій, щоб таких випадків більше не траплялося.


11:50 До Харкова прибув Президент України Володимир Зеленський. Він заслухає висновки державної комісії про причини пожежі у будинку перестарілих «Золотий вік». Також Зеленський проведе нараду із координації напрацювання механізмів запобігання таким надзвичайним ситуаціям.

Також повідомляється, що на Харківщині поліція проводить перевірку законності функціонування приватних будинків для літніх людей.


13:33 Президент України Володимир Зеленський виступає за проведення реформи у сфері надання послуг із догляду за людьми похилого віку та людьми з інвалідністю і за співіснування в ній державного й приватного секторів.

«Будуть законодавчі ініціативи, має бути реформа. Люди зможуть отримувати нормальні якісні послуги. Я думаю, що і приватні послуги мають бути, і комунальні послуги - ми маємо відкрити, як би там це не звучало, але таку соціальну допомогу, такий ринок справедливих соціальних послуг має бути відкритий в Україні. Сьогодні цього немає», – сказав Зеленський журналістам у Харкові, де він перебуває з робочою поїздкою, передає «Інтерфакс-Україна».

Президент вважає, що необхідність вирішення проблеми на законодавчому рівні зумовлена не тільки трагедією з пожежею в нелегальному будинку для літніх людей у Харкові, яка забрала життя 15 осіб, а й незаконним функціонуванням таких будинків у всій Україні. «Це потрібно зробити на законодавчому рівні, тому що якщо ми просто вирішимо харківський кейс – ми ж не знаємо навіть, скільки таких об'єктів у державі є. Ніхто цього не знає», – сказав він.

Зеленський зазначив, що громадяни України «в принципі знають про такі платні госписи». «Те, що мені деякі наші колеги з правоохоронців сказали, що ніхто не знає про це, - я не думаю, що це правда: в інтернеті можна зареєструватися... коштує це на місяць від 5 тис. до 15 тис. грн... Такі госписи дуже просто оформляти, дуже швидко, а госписи такі – вони не платять жодних податків і через це вони жодним чином не оформлені, крім інтернету», – сказав він.

Тому, за словами президента, має бути проведено в цій сфері «глобальну реформу» і для її напрацювання буде створено робочу групу. «Нині на цьому, на жаль, трагічному кейсі потрібно зробити все. По-перше, дати повноваження місту, щоб можна було надавати людям такі послуги», – резюмував Зеленський.

comments powered by HyperComments