В Україні не забороняли художні твори Булгакова і Акуніна

Понеділок, 1 лютого 2021, 20:12
У соцмережах виник скандал через фейкове повідомлення кількох телеграм-каналів
В Україні не забороняли художні твори Булгакова і Акуніна

Низка телеграм-каналів розповсюдила інформацію про нібито запроваджену в Україні заборону на твори російських письменників Михайла Булгакова і Бориса Акуніна (Григорія Чхартішвілі). Ці повідомлення викликали бурхливу реакцію у соціальних мережах, хоча, як виявилося, слово «заборона» занадто гучне для цього випадку, адже обмеження, причому на конкретні видання творів, а не самі твори письменників, запроваджені іще кілька років тому. Про це пише ВВС-Україна.

Своє невдоволення через нібито заборону творів Булгакова і Акуніна уже встигли висловити телеведуча каналу «Україна 24» Наталія Влащенко, скандальний нардеп «Слуга народу» Максим Бужанський, юрист Андрій Портнов, який раніше був заступником глави Адміністрації президента Янукаовича

«Булгакова заборонили і все. Так само дегенеративно виглядає аргумент – в книгах забороненого до ввезення Акуніна змальовано позитивний образ царських правоохоронців. Ідіотів реально закинуло на сто років назад і вони вирішили, що вони комісари, які викорінюють царизм», – обурюється  Бужанський.

«Заборонили Булгакова. Я чекала цього. Але все-таки не дотиснули, натякніть генпрокурору, що проти Б можна відкрити справу як проти Берії», – пише Влащенко.

Андрій Портнов заявив, що заборона Булгакова та Акуніна показує, що нинішня влада в Україні продовжує курс «Порошенка та Народного фронту».

Насправді ж під обмеження в Україні потрапили не самі твори Булгакова і Акуніна, а окремі видання цих творів, причому сталося це не сьогодні і не вчора і навіть не рік тому. Державний комітет з телебачення та радіомовлення, який надає дозволи для ввезення книг в Україну, запровадив обмеження щодо Акуніна у січні 2018 року, а щодо Булгакова у березні 2019-го. При цьому про тотальну заборону всіх творів, а тим паче найпопулярніших творів письменників, не йдеться. Тобто історичні детективи Акуніна про пригоди Ераста Фандоріна та класичні твори Булгакова, в тому числі «Майстра і Маргариту» і «Собаче серце», досі можна вільно купувати та завозити в країну.

Заборонили ввозити лише одне конкретне видання «Майстра і Маргарити» видавництва «Азбука-Аттікус». У передмові до цієї книги згадують російських акторів Юрія Кару, Миколу Бурляєва та Валентина Гафта, які «за публічну підтримку військової інтервенції в Україну внесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».

Щодо Акуніна під заборону потрапили дві його книги з циклу про історію Росії. «Історія Російської держави. Від джерел до монгольської навали. Частина Європи» та «Історія Російської держави. Ординський період. Частина Азії».

«Причина в тім, що ці книги транслюють суто імперський погляд на історію і рясніють різноманітними історичними міфами. І взагалі у творчості Григорія Шалвовича був період, коли він дивився на історію «тюрми народів» через рожеві окуляри», – пояснював заборону Сергій Олійник, начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо.

Чому ж питання обмежень почало мусуватися тільки зараз? Річ у тім, що «Укрінформ» 23 січня 2021 року опублікував інтерв’ю із Сергієм Олійником, у якому він, в тому числі, згадував і про старі заборони. Саме посилаючись на це інтерв'ю, противники обмежень щодо російських книг почали розповсюджували фкйкову новину про начебто заборону Булгакова та Акуніна в Україні.

«Весь цей скандал нібито із забороною Булгакова – приклад того, що завжди потрібно перевіряти інформацію, робити банальний фактчекінг. Інакше виникають дикі фейки з нічого. Так, це зручно для опонентів влади – перетворювати такі фейки у звинувачення, але самі вони дуже нерозумно виглядають, коли з'ясовується, що весь скандал просто придуманий», – написав в Facebook радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

«На російських та проросійських ресурсах виють – в Україні начебто заборонили Булгакова. Джерело начебто заборони не приводять. Частина борців за велику російську літературу підхопила цей фейк і синхронно заламує руки. По-перше, очевидно ж, що це брехня. Найсмішніше - заборона була у березні 2019 року. Майже два роки тому», – пише користувач Олексій Копитько.

«Читаймо першоджерела, тому що пропагандисти РФ розганяють хвилі фейків, які не мають нічого спільного з реальністю, просто для дискредитації держави», – написав в Facebook відомий журналіст Юрій Бутусов і додав, що він виступає проти заборони книг, адже «Боротися з російською пропагандою треба на рівні блокування діяльності проросійських партій та їхніх каналів.  – Забороною книг тут не відбитись, це виглядає вкрай несистемно і неспівмірно загрозі».

comments powered by HyperComments