«Слугам народу» НАЗК «перекрило» фінансування із держбюджету

Понеділок, 1 березня 2021, 20:40
Загалом Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення у звітах 11 політичних партій
«Слугам народу» НАЗК «перекрило» фінансування із держбюджету

Національне агентство із питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення у звітах 11 політичних партій, у тому числі – пропрезидентської партії «Слуга народу». Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті НАЗК у понеділок, 1 березня.

Партія «Слуга народу» серед 11 партій, у звітах яких виявили порушення борці із корупцією, є єдиною парламентською партією, представленою у списку. Для неї наслідком є позбавлення державного фінансування через ««ознаки порушення порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру». Серед всеукраїнських партій до списку потрапили «ВО «Свобода», «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» та «Конгрес українських націоналістів». Решта партій носять регіональний характер («Варта» на Львівщині, «Команда Андрія Балоги» на Закарпатті) або маловідомі.

Також зазначається, що у звіті партії «Слуга народу» є ознаки кримінальних правопорушень за одразу трьома статтями Кримінального кодексу України – статті 159-1, частини 5 статті 191 та статті 366. Також ознаки кримінальних правопорушень виявлені у звітах «Конгресу українських націоналістів» (статті 159-1 і 175), а також «Блоку Вілкула «Українська перспектива» (стаття 159-1). Відповідні дані НАЗК передало до Національної поліції.

У зв’язку із виявленням порушень керівник НАЗК Олександр Новіков прийняв рішення про призупинення державного фінансування політичної партії «Слуга народу».

Як повідомив у коментарі «Радіо Свобода» голова партії «Слуга народу» і перший заступник голови фракції цієї партії у Верховній Раді Олександр Корнієнко, у партії зараз вивчають повідомлення НАЗК.

«Ми розбираємося зараз. Хочемо почитати, що вони кажуть нам, і будемо тоді реагувати. Треба зрозуміти, як це працює: є зупинка, є скасування. Скасування – це якщо партія не надала пояснень, не виправила ситуацію, тоді на наступний квартал вони можуть скасувати. А наразі вони пишуть, що призупинено процес фінансування», – сказав Корнієнко.

За його словами, політична сила вже отримала виділені державною кошти на перший квартал поточного року, тому рішення НАЗК може стосуватися другого кварталу.

«Слуга народу» планує усунути всі порушення, вказані НАЗК.

comments powered by HyperComments