Поштова марка «Козаки» із доповненою реальністю визнана кращою у 2020 році (ФОТО)

Вівторок, 2 березня 2021, 18:03
Українці та поціновувачі філателії з інших країн визначили переможців народного конкурсу «Найкраща поштова марка України-2020».
Поштова марка «Козаки» із доповненою реальністю визнана кращою у 2020 році (ФОТО)

Переможців голосування Укрпошта оголосила 1 березня – у день народження поштових марок сучасної України.

Кращою поштовою мініатюрою стала перша українська марка із доповненою реальністю «Козаки». Друге та третє місце за кількістю голосів відповідно отримали марка «Замок Шенборнів» із серії «Національні меншини в Україні» та марка «Передова».

Найкращий поштовий блок «Маяки України», а кращий марковий аркуш – «Вітражі старого Львова».

У визначенні кращих поштових випусків 2020 року взяли участь 660 респондентів. Вони обирали найкращі серед 31 художньої марки, шість поштових блоків та три маркових аркушів, введених Укрпоштою в обіг в минулому році.

Голосування у конкурсі «Найкраща поштова марка 2020 року» тривало 1-19 лютого 2021 року на офіційній сторінці Укрпошти у Facebook та на сайті компанії.

Марку із доповненою реальністю «Козаки» Укрпошта випустила у партнерстві із компанією Art Nation. На знаках поштової оплати зображені улюблені для багатьох поколінь українців герої мультсеріалу «Козаки» – Око, Грай та Тур.

Поштовий блок «Маяки України» продовжує започатковану у 2009–2010 роках серію поштових марок. На марках випуску зображений Станіслав-Аджигольський Задній маяк, розташований на Херсонщині поблизу с. Рибальче, маяк Бирючий на однойменному острові на Херсонщині, маяк на о. Зміїний у Чорному морі (Одеська область), а також три кримські  маяки – Іллінський (на мисі Святого Іллі), Меганомським (на мисі Меганом) та Євпаторійський маяк у Каламітській затоці.

Сюжетами маркового аркуша «Вітражі старого Львова» стали 7 фрагментів кольорових вітражів, що прикрашають вікна сакральних споруд міста Лева, а саме: костелів Домініканського та святого Антонія, Успенської церкви, Вірменського та Латинського катедральних соборів, а також колишнього Краківського готелю, нині тут розміщується Апеляційний суд.
У конкурсі «Найкраща поштова марка 2019 року» переможцями стали поштова марка «Слава Україні!», поштовий блок «Мезинський національний природний парк» та марковий аркуш «Веселих свят!».

Довідково
1 березня 1992 року незалежна Україна отримала перші поштові марки – «100-річчя першопоселення українців у Канаді» та «500 років українського козацтва». На них вперше з’явився напис «Пошта України» замість абревіатури СРСР. І 1 березня стало днем народження поштових марок сучасної України. Всього за роки незалежності Укрпошта випустила близько 2000 марок, поштових блоків та маркових аркушів.

comments powered by HyperComments