На Харківщині помер 11-річний школяр, якого одночасно вразили коронавірус і вірус герпесу

Понеділок, 29 березня 2021, 15:23
Повідомляється, що у хлопчика із села Ватутіне Нововодолазької ОТГ COVID-19 поєднався із важкою формою герпесвірусної інфекції
На Харківщині помер 11-річний школяр, якого одночасно вразили коронавірус і вірус герпесу

На Харківщині у дитячій інфекційній лікарні помер 11-річний пацієнт із села Ватутіне, якого одночасно вразив коронавірус SARS-COV-2 та вірус герпесу, причому герпевірусна інфекція протікала важко. Про смерть хлопчика повідомили головний санітарний лікар Харківщини Любов Махота та головний лікар дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар.

«Було діагностовано COVID-19 та важку форму герпесвірусної інфекції», – пояснила смерть пацієнта Любов Махота.

«У нього був COVID і менінгоенцефаліт – тяжкий герпетичний менінгоенцефаліт», – уточнив діагноз лікар Дмитро Кухар, але про те, як перебігала хвороба, спричинена одразу двома збудниками він  не розповів.

Відомо, що інфікований школяр був госпіталізований 8 березня. Понад два тижні лікарі боролися за його життя, проте 26 березня юний пацієнт помер.

Зазначимо, що це перший за понад рік епідемії COVID-19 випадок смерті дитини від коронавірусу. Загалом в Україні фіксуються лише поодинокі випадки дитячих смертей від COVID-19. При цьому лікарі кажуть, що нерідко коронавірусна інфекція є доповненням до важкої супутньої патології у дитини.

Завантаженість лікарень, які спеціалізуються на лікуванні «ковідних» дітей порівняно невелика – для прикладу, на Львівщині, яку дуже сильно вразила третя хвиля коронавірусу і де проживає понад 2,5 мільйони мешканців, наразі є лише одна «ковідна» дитяча лікарня – це Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охмадит», станом на ранок 29 березня 2021 року тут перебувало лише 29 «ковідних» пацієнтів дитячого віку, в той час як загалом по Львівщині госпіталізовано 3153 «ковідних» пацієнти.

Небезпека COVID-19 у дітей полягає передусім в тому, що діти переносять це захворювання у легкій чи безсимптомній формі і можуть занести коронавірус в родини, де ним інфікуються люди із групи ризику – бабусі і дідусі віком від 60 років і старше.

Фото умовне.

comments powered by HyperComments