Через мутації коронавірусу Україну очікують іще складніші випробовування

П'ятниця, 2 квітня 2021, 17:03
Про це заявляє очільник профільного парламентського комітету Михайло Радуцький
Через мутації коронавірусу Україну очікують іще складніші випробовування

Голова парламентського комітету із питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прогнозує подальше погіршення ситуації із коронавірусом в Україні у зв’язку із початком поширення в нашій країні «південноафриканського» штаму коронавірусу. Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук».

За словами Радуцького, Україна відправили зразки біологічних матеріалів до вірусологічної лабораторії в Лондоні. «Вчора отримали відповідь. В усіх регіонах нашої країни зафіксований «британський» штам та у двох – вперше виявлений «південноафриканський». Зазначимо, що про це уже повідомив Максим Степанов – Міністр охорони здоров’я України.

За словами Радуцького, саме «британський» штам коронавірусу став однією із причин третьої хвилі пандемії в Україні. Нардеп каже, що ризик інфікуватися цим штамом на 50% вищий, порівняно із базовим, а рівень летальності зростає на 60%. (Зазначимо, що британські медики говорили про підвищення рівня заразності «британського» штаму, проте не говорили, що він спричиняє вищий рівень смертності – ред.).

«Саме через «британський» вірус у країні встановлений ще один антирекорд – лише за офіційними даними інфікувалось майже 20 тисяч громадян. Це найвищий показник з початку пандемії. Критично високі показники госпіталізації (понад 5 тис осіб) та смертності (433)», – пише Михайло Радуцький.

Радуцький каже, що «південноафриканський» штам коронавірусу іще небезпечніший, а ніж «британський».

«Ця мутація СOVID-19 була виявлена наприкінці минулого року у Південно-Африканській республіці. За даними ВООЗ, штам циркулює у 51 країні. Зокрема, у США, Канаді, Австралії, Китаї, Ізраїлі, Німеччині, Латвії, Чехії.

За попередніми даними, штам з ПАР ще на 50% агресивніше, ніж інші відомі мутації коронавірусу. Рівень летальності на 50% вище. «Південноафриканський» штам частіше вражає молодих людей та інфікує повторно тих, хто вже перехворів», – пише Радуцький. Він також зауважує, що небезпека інфікуватися «південноафриканським» штамом коронавірусу є і у тих пацієнтів, які уже перехворіли на COVID-19. За словами Радуцького, наразі узагалі невідомо, наскільки ефективні проти «південноафриканського» штаму коронавірусу вакцини «AstraZeneca» та «Sinovac Biotech».

За словами Радуцького, через поширення в Україні нових штамів коронавірусу, на мешканців країни чекає посилення карантинних обмежень.

«На жаль, адаптивними протиепідеміологічними заходами, якими ми користувались останні півроку, навалу штамів коронавірусу не стримати. Інші країни вже запровадили безпрецедентні загальнонаціональні карантинні обмеження. Вважаю, що і в Україні настав час для більш радикальних кроків для боротьби з вірусом», – констатував Михайло Радуцький.

comments powered by HyperComments