Стало відомо про що спілкувалися Байден та Зеленський

П'ятниця, 2 квітня 2021, 18:32
Головними темами першої телефонної розмови американського і українського лідерів стали підтримка України з боку США на фоні російської агресії, питання реформ і боротьба із коронавірусом
Стало відомо про що спілкувалися Байден та Зеленський

Сьогодні, 2 квітня 2021 року відбулася перша розмова між президентами США та України Джо Байденом і Володимиром Зеленським. Основними темами розмови були підтримка України з боку США на фоні агресії зі сторони РФ, питання реформ та епідемія коронавірусу і боротьба із нею. Про розмову Байдена і Зеленського та її зміст повідомила прес-служба Білого Дому, пише «Європейська правда».

«Президент Джозеф Байден-молодший сьогодні поговорив з президентом України Володимиром Зеленським. Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям тривалої агресії Росії на Донбасі і в Криму», – заявили у Білому домі.

Байден підкреслив прихильність своєї адміністрації пожвавленню стратегічного партнерства між країнами на підтримку плану Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, які забезпечують справедливість, безпеку і процвітання народу України, сказано у повідомленні.

«Лідери погодилися, що ці реформи є центральними для євроатлантичних прагнень України», – зазначили в Білому домі.

Окрім цього, Джо Байден і Володимир Зеленський обговорили співпрацюю між США та Україною у питання стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні.

Зазначимо, що телефонній розмові Байдена і Зеленського передувало кілька телефонних розмов між посадовцями високого рівня США та України. Вони відбулися після того, як 1 квітня ЗМІ повідомили, що Європейське командування збройних сил США привело війська у бойову готовність найвищого рівня після того, як окупанти на Донбасі порушили режим припинення вогню і вбили чотирьох українських військових, і Росія почала стягувати війська до кордону з Україною.

Посли країн-членів НАТО 1 квітня провели термінову зустріч у Брюсселі, щоб обговорити нещодавній сплеск насильства на Донбасі та накопичення російських військ біля українських кордонів.

Сполучені Штати застерегли Росію від «залякування» Києва на тлі повідомлень про нарощування російської військової присутності на кордоні з Україною.

comments powered by HyperComments