Максим Степанов каже, що Україна має виготовляти власну вакцину проти COVID-19

Субота, 3 квітня 2021, 17:23
За словами очільника МОЗ України, виробництво антиковідної вакцини в середині країни – вихід для забезпечення українців імунопрофілактикою проти COVID-19

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов вважає, що в нашій державі має бути налагоджене виробництво вакцини проти коронавірусу. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук».

«Сьогодні, коли в світі йде справжня війна за вакцини, коли уряди країн накладають заборони на експорт законтрактованих і проплачених нами партій вакцин, вихід один – почати виробляти свою.

Для цього ми повинні внести зміни до законодавства і надати пріоритет при держзамовленні українським фармиробникам. Вони готові вкладати в це кошти, але їм потрібні гарантії – що держава буде купувати саме в них, бо конкурувати з великими фармвиробниками по ціні вони не зможуть.

Так, наша вакцина, може бути дорожчою, але я вважаю, що ми маємо на це піти. Бо це – питання національної безпеки», – написав Максим Степанов.

Зазначимо, що раніше дві парламентські партії – «Європейська Солідарність» Петра Порошенка та ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко висловилися за виділення бюджетних коштів на налагодження виготовлення в Україні «антиковідних» вакцин і придбання ліцензій на таке виробництво у міжнародних компаній, які уже запустили виробництво відповідних імунобіологічних препаратів.

В той же час на початку березня 2021 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у світі уже сформувався ринок вакцини проти коронавірусу і тому Україні вигідніше закуповувати антиковідні вакцини, а ніж виготовляти власну.

Зазначимо, що наразі Україна отримала лише 715 тися доз антиковідних вакцин – 500 тисяч доз «векторної» вакцини індійського виробництва та 215 доз вакцини китайського виробництва, причому останню вакцину досі не почали використовувати для щеплення українців. Також у МОЗ України кілька раз обіцяли, що Україна отримає антиковідні вакцини, в тому числі і «Пфайзер» через глобальний механізм «COVAX», проте наразі таким чином наша держава не отримала жодної дози препарату.

comments powered by HyperComments