Нейтралітет Ізраїля: на що може розраховувати Україна і чи стане Сирія на заваді

Оксана Козлова, Ростислав Касьяненко  |  Четвер, 5 травня 2022, 18:21
Здається, втримати тонкий дипломатичний баланс під час війни в Україні Ізраїлю все ж не вдасться.
Нейтралітет Ізраїля: на що може розраховувати Україна і чи стане Сирія на заваді

І не в Єрусалимі раптом захотіли загострити відносини з росією, їх на це спровокували з-за порєбріка. Міністр закордонних справ рф сергій лавров додумався ототожнити євреїв з нацистами.

Дослівно це звучало так: «Він (мова йшла про Володимира Зеленського — авт.) висуває аргумент: яка у них може бути нацифікація, якщо він єврей. Можу помилятися, та у Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ говорить, що найбільш затяті антисеміти, як правило, євреї. «В сім’ї не без потвори, як кажуть у нас», — відповів лавров на запитання італійського журналіста, який дивувався звинуваченням в нацизмі держави, лідером якої є єврей.

За декілька днів передала куті меду речниця мзс росії марія захарова. Вона намагалась заступитись за шефа і видала: «В Україні зараз фактично пліч-о-пліч з бойовиками «Азова», з націоналістичними батальйонами, знаходяться й ізраїльські найманці». Як бачимо, дипломатія точно не сильна риса росіян.

Реакція в Ізраїлі на такі пасажі була передбачуваною — обурення, офіційні заяви про неприпустимість подібних заяв та про підтримку України. Та чи перейдуть там від слів до справи, і від чого це залежить?

Позиція до

Ізраїль два місяці витримував позицію нейтралітету, не впроваджуючи санкції проти росії і відправляючи в Україну виключно гуманітарну допомогу, каски та бронежилети, впроваджуючи візи для наших громадян. А прем’єр-міністр країни Нафталі  Беннет взагалі намагався бути посередником між Україною та рф. Телефонував Президенту України  Володимиру Зеленському та володимиру путіну, та навіть літав до москви. Нічого з того не вийшло.

В Ізраїлі, звичайно ж, засуджували розпочату агресію по відношенню до України, та довгий час там були дуже обрежені у формулюваннях — не переходили на персоналії. Не зважаючи на такий нейтралітет, все ж відбувся виступ Володимира Зеленського перед Кнесетом Ізраїлю.

Після цього виступу в українському та й у світовому інформпросторі не було ніяких заяв на підтримку України. А ось у ізраїльських ЗМІ звучали наступні наративи.

20 березня видання The Jerusalem Post написало, що Володимир Зеленський зробив зовсім неправильні акценти, а найбільш невдалим у його посланні було порівняння війни в Україні з Холокостом, яке назвали «важким» та «недоречним».

Видання цитувало міністра Йоаза Хенделя, який сказав, що підтримує український народ усім серцем, та «неможливо переписати жахливу історію Голокосту”. «Геноцид був скоєний і на українській землі. Війна жахлива, але порівняння з жахами Голокосту та остаточним рішенням є обурливим», — сказав міністр.

Дехто у такому порівнянні побачив щось схоже на заперечення Холокосту. «Кожне порівняння між звичайною війною, якою б важкою вона не була, і знищенням мільйонів євреїв у газових камерах в рамках Остаточного рішення є повним спотворенням історії. Те саме стосується твердження, що українці допомагали євреям у Голокості... Історична правда полягає в тому, що український народ не може пишатися своєю поведінкою під час Голокосту євреїв», — заявив депутат Юваль Штайніц, напевно, натякаючи на тих українців, які в часи Другої світової війни співпрацювали з СС і «збирали євреїв для розправи». Але в тому ж матеріалі вони згадали і про українців, які рятували євреїв та, ризикуючи власним життям, переховували їх.

Закликав прислухатись до Зеленського міністр у справах діаспори Нахман Шай. Та все ж головна думка наступна: Ізраїль не може поставляти озброєння та оборонні системи, вводити санкції. Причин для цього назвали декілька. Наприклад, санкції вони не можуть ввести, бо способи якими їх пропонують впроваджувати є незаконними в Ізраїлі.  

А ось щодо озброєння, то говорили, що «Залізний купол» Україні не допоможе, і втручатись у війну Ізраїль не повинен.  Та ось головна причина такої позиції—- велика присутність Росії на північному кордоні Ізраїлю, тобто в Сирії. Власне через це ситуація між рф та Ізраїлем може і не розвиватись із користю для України.

Чого чекати

Після заяв лаврова місцева преса прогнозує, що від нейтрального статусу Ізраїль, скоріше за все, відмовиться і підтримає Україну.  Там топ-чиновники вже зробили ряд гучних заяв, а посла росії викликали в МЗС Ізраїля, щоб той пояснив, як же так.

Місцева преса цитує чиновників, які вже говорять про те, що Зеленський — не нацист, а рф вже перейшла межу у стосунках з Ізраїлем, проявляючи «найнижчий рівень расизму». Видання Haaretz цитує слова Американського єврейського комітету: «Ми неодноразово говорили про необхідність денацифікації — в Москві, а не в Києві».

Як пише CNN, чим більше загострюється конфлікт з росією, тим наполегливіше ЄС, США вимагають від Ізраїля визначитись зі свою позицією по відношенню до москви. Та от чи ризикне він з’ясовувати стосунки і далі?

«Ізраїль заявляє, що його північний кордон із Сирією «в усіх значеннях є кордоном  із росією»... через російську воєнну присутність там. Ізраїль регулярно наносить авіаудари по іранським об’єктам в Сирії, які, на його думку, мають вирішальне значення для попередження передавання високоточних ракетних технологій..”, — пише видання. Власне, перш ніж нанести удари по Сирії, ізраїльтяни погоджують свої дії з росіянами. А якщо стосунки із москвою зіпсуються, то не буде свободи дій у Сирії. А це, впевнені там, небезпечно.

За словами колишнього генконсула Ізраїля в Нью-Йорку і керівника апарату екс-президента Шимона Переса Алона Пінкаса, якщо ситуація загостриться до такої міри, що ізраїльського посла вишлють із росії, тоді в Єрусалимі будуть обирати нову політику. «Та якщо росіяни цього не зроблять і це буде просто словесна риторична війна, яка зникне за пару днів, тоді нічого фундаментально не зміниться», — каже Пінкас.

А ось у статті Time мова йде взагалі про те, що росія не просто розігрує карту антисемітизму, там де їй це потрібно. В цій країні насправді є дивне ірраціональне змовницьке мислення у більшості високопоставлених російських чиновників - видання цитує письменника Олівера Буллоу. Та про це в рф відкрито не говорять, бо ж не дуже вигідно.

А ось все що наговорив лавров, видання називає стратегічним великим провалом та автоголом в воєнну машину росії.

В Ізраїлі подальші заяви та кроки будуть зважувати довго і немає 100-відсоткової гарантії, що вони будуть на користь України. Та в Україні вже встигли озвучити, що б хотіли отримати в якості допомоги  ЗСУ.

«Ми бачили все це в карабахській війні — це застосовувала армія Азербайджану. Наприклад, дрони-камікадзе типу Harop, або Harpy. Є, наприклад, Spike — такий далекобійний ПТРК, який дозволяє оператору змінювати траєкторію в ході польоту, перенацілювати — летіла в один танк, полетіла в інший. Ми бачили з Карабаху безліч таких картинок. І багато-багато чого іншого — безпілотних літальних апаратів, протитанкового озброєння і так далі», — сказав радник голови ОП Олексій Арестович в інтерв’ю Марку Фейгіну.

comments powered by HyperComments