Герцеговина та Боснія мають вступити до ЄС. Відповідну заявку вже подано

Вівторок, 16 лютого 2016, 09:07
Отримавши заявку Сараєва про членство в ЄС, Брюссель пообіцяв Боснії і Герцеговині «конкретну європейську перспективу», проте попередив, що не варто чекати прийому найближчими роками.
Герцеговина та Боснія мають вступити до ЄС. Відповідну заявку вже подано

Боснія і Герцеговина в понеділок, 15 лютого, подала заявку на вступ в Європейський Союз з надією в найближчому майбутньому набути статусу кандидата. Єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан заявив, що це важливий день в історії балканської держави, який став початком "довгого шляху". За його словами, Боснії і Герцеговині не вдасться стати членом Євросоюзу найближчими місяцями і навіть роками, проте країні відкривається "конкретна європейська перспектива" за умови проведення намічених реформ.

У статусі країн-кандидатів на вступ в ЄС зараз знаходяться Сербія, Чорногорія, Македонія, Албанія і Туреччина. До сьогоднішнього моменту Сараєво не подавало клопотання про вступ держави в ЄС разом з Косовом у зв'язку з тим, що безперервні міжетнічні і міжрелігійні спори між політиками, що представляють в країні хорватів, сербів і боснійців, гальмували проведення ключових економічних і соціальних реформ, відзначило агентство AFP.

Зближення між ЄС і Боснією і Герцеговиною проходить насилу. У березні 2015 року Рада ЄС схвалила набуття чинності угоди про стабілізацію і асоціацію Боснії і Герцеговини з Євросоюзом, попри те, що політики в Сараєво не зробили жодного кроку у бік зміни конституції, що вже давно було однією з умов Берліна і Брюсселю. Боснійська політика і адміністрація як і раніше спираються на Дейтонську угоду, яка поклала край війні в колишній Югославії два десятиліття тому. Вона передбачає, що для ухвалення будь-якого важливого рішення потрібна згода представників усіх трьох народів Боснії (мусульманських боснійців, сербів і хорватів). Частенько консенсусу добитися не вдається. У Боснії і Герцеговині, яка сильно постраждала в ході війни 1992 - 1995 років, Югославії, що послідувала за розколом, економіка практично зруйнована, безробіття складає 44%.

comments powered by HyperComments