Знайдено записи на обшивці Дугласа, який впав в 1947 році

Неділя, 28 серпня 2016, 13:29
Послання знайшли через сім десятиліть під час розпилу фюзеляжу.
Знайдено записи на обшивці Дугласа, який впав в 1947 році

Вчені не сумніваються, що всі знайдені на борту повітряного судна написи - справжні. На внутрішній обшивці літака C-47 "Дуглас", який в 1947 році зазнав аварії на півночі Красноярського краю, знайшли записки членів екіпажу і пасажирів. Виявити залишені майже 70 років тому написи вдалося під час розпилу фюзеляжу - зараз повітряне судно евакуюють до Красноярська, де воно стане однією з визначних пам'яток міста.

Американський літак C-47 "Дуглас" в Радянський Союз потрапив по ленд-лізу в 1943 році і був задіяний в полярній авіації на півночі Красноярського краю. 22 квітня 1947 року під час перельоту за маршрутом бухта Кожевникова - Діденка - Красноярськ повітряне судно, на борту якого перебували 26 пасажирів, вчинила вимушену посадку в тундрі.

 - Я борт Тюрікова. На борту 3 дітей і 6 жінок. 22.04.47 о 00:30 з Кожевниково вилетів літак і взяв курс на Красноярськ. О 5:30 вимушена посадка. Жертв немає, - це перший запис після краху, залишена рукою командира судна Максима Тюрікова.

Через чотири дні Тюриков разом з бортмеханіком, бортрадистом і шістьма пасажирами пішли, щоб вийти до населеного пункту або стійбища кочівників, і пропали. Через шість років останки командира судна знайшов в тундрі Таймирський оленевод. Решта людей, які пішли з Тюрікова, до сих пір вважаються зниклими без вести.

Інші записи, виявлені в літаку, залишив хтось із пасажирів. Остання з них датована 1 травня.

- Сидимо одні. Все закінчується. Духом не лякається. Всі чекаємо порятунку. Свято зустріли весело, - написано на обшивці.

Ще через десять днів - 11 травня 1947 року - літак з зголоднілих пасажирами вдалося знайти. 17 осіб були врятовані. Вчені з'ясували, що написи на стінах літака були зроблені хімічним олівцем. Причому ні в кого немає сумнівів, що всі вони - справжні.

- До найближчого населеного пункту 200 кілометрів, навколо розташовуються тільки тимчасові поселення оленярів. До того ж внутрішня обшивка літака не була ушкоджена, - пояснила Лайфу прес-секретар регіонального відділення Російського географічного товариства Юлія Комісаренко.

comments powered by HyperComments