Забужко, Карпа, Капранови та Андрухович відвідають харківський Євромайдан

Світлана Шкурай  |  Субота, 14 грудня 2013, 09:34
На Євромайдані у Харкові чекають на гостей. До акції цими днями приєднаються українські митці. Про план на вихідні та майбутні акції розповіли 12 грудня організатори харківського протесту.
Забужко, Карпа, Капранови та Андрухович відвідають харківський Євромайдан

На акцію 13 грудня організатори запросили письменницю Оксану Забужко. В суботу планується черговий рок-концерт, цього разу за участі співачки Ірени Карпи, а в неділю – гостини братів Капранових. Наступного тижня до Харкова, за словами організаторів, має приїхати письменник Юрій Андрухович.

Майданівці сподіваються, що гості спонукають тих харків’ян, які не долучилися до акції, прийти на Євромайдан. «У Харкові, на жаль, байдужий народ живе. Вчора в чотирьох харківських спільнотах «ВКонтакте» запрошення писав, в чотирьох спільнотах воно видалялося, тому що людям воно чомусь не потрібно. Людям потрібно за копійки гарувати на заводах. А вийти, щоб їм же було краще жити, люди не хочуть» - говорить студент Сергій Стадник.

Традиційно під час мітингу працював «вільний мікрофон». Всі, хто мав бажання, висловлювалися. Одна з учасниць протесту представилася жінка Вікторією, поділилася своїми враженнями від київської акції, де вона була нещодавно: «Сказати, що сподобалось – не сказати нічого. Це не просто дух Майдану, це відчуття єдності, ліктя, загальної підтримки. Мені потім не хотілося повертатися до свого міста, хоча я тут все життя прожила, і я його дуже люблю. Ідеш по місту і бачиш, що ти один у цій стрічки, і коли когось зустрінеш, посміхаємось, як рідні».

Майданівці встановлюють екран для трансляції з Києва

Але підтримка майданівців у Харкові, яка б вона не була, таки є. Жителі міста підгодовують тих, хто приходить на акції, адже ввечері, після роботи і навчання, не тільки чай, а й цукерка не завадить. Харків’янка Ольга частує мітингарів з того часу, як вони почали збиратися біля пам’ятника Шевченку: «Чай обов’язково. Бутерброди – вчора з салатами, сьогодні  - з ковбасою і сиром. Все приносимо за свій рахунок. Люди приносять печиво, сир, цукерки, ковбасу».

Та не обійшлося без інцидентів. В ніч з четверга на п’ятницю невідомі спалили мікроавтобус, яким мітингарі підвозили генератори й апаратуру.

 

comments powered by HyperComments