Харків‘яни дізналися, як знайти роботу за кордоном та не стати рабом

Юлія Гуш  |  Понеділок, 30 липня 2018, 18:11
Сьогодні в Харкові відбувся квест, присвячений проблемі трудової експлуатації.
Харків‘яни дізналися, як знайти роботу за кордоном та не стати рабом

Акція була приурочена до Всесвітнього дня боротьби проти торгівлі людьми, який відзначається 30 липня. Квест, який носить назву «Лабіринт можливостей», має привернути увагу мешканців міста до такого аспекту сучасного рабства, як трудова експлуатація. Цей вибір невипадковий – адже за даними МОМ, за минулий рік від неї постраждало 40 жертв торгівлі людьми з 43.

«Його суть полягає у тому, що спочатку людина заходить в лабіринт, – розповіла заступник начальника відділу в справах сім‘ї та по роботі з громадськістю Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юлія Корпачова, – там їй задають питання. І відповідаючи на нього, вона йде по лабіринту. І так виходить на фініш правильний або на фініш неправильний. Якщо він неправильний, то ми розповідаємо про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми і надаємо допомогу щодо того, як з цієї ситуації вийти».

Загалом, цей квест відтворює небезпечну ситуацію, в яку може потрапити людина, яка погодилась на привабливу пропозицію попрацювати за кордоном. Учасників питають про їх подальші дії в ситуації, коли пропонують перевезти закритий пакунок через кордон, віддати паспорт чи погодитися працювати без трудового договору.

«Ситуація з торгівлею людьми наразі в Україні є досить актуальною, – зазначив Ігор Тридуб, координатор проекту по протидії торгівлі людьми БФ «Карітас Харків, – оскільки багато людей, багато молодих чоловіків та жінок виїзджають за кордон у пошуках кращої долі, гарної роботи та ліпшого заробітку. І нерідко потрапляють в ситуацію торгівлі людьми. А даний захід спрямований на те, щоб підвищити обізнаність пересічних громадян щодо цієї теми».

«Те, що нам відомо про рабство – це тільки верхівка айсберга, – підкреслила Ольга Білецька, голова ГО «Жіноча громада», – цей злочин по обсягу злочинних прибутків зараз займає друге місце після торгівлі зброєю. Але дуже важко зібрати всі необхідні докази, щоб довести справу і до суду, і до вироку. Особливо коли це стосується трудового рабства, трудової експлуатації».

Вона розповіла, що згідно з дослідженням, яке провела МОМ, 22% мешканців Харківської області входять до групи ризику щодо потрапляння у рабство. Все через те, що вони відповідали «можливо» на питання щодо пропозиції не підписувати трудову угоду, віддати паспорт чи працювати на нелегальному виробництві. Тому подібні квести зараз ну дуже на часі.

comments powered by HyperComments