Під знаком «Пі»: готуємо пі-ріг для Альберта Ейнштейна

Неділя, 14 березня 2010, 08:29
Сьогодні весь світ відзначає День числа Пі. Це неофіційне свято придумав у 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня – 3/14 – і час 1:59 співпадає з першими розрядами числа π = 3.14159.
день числа пі

Фахівці вважають, що це число було відкрите вавілонськими магами. Воно використовувалося при будівництві знаменитої Вавілонської башти. Проте недостатньо точне числення значення Пі привело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.

Цього дня читають хвалебні мови на честь числа π, його ролі в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без π, печуть і їдять пі-ріг  із зображенням грецької букви  «пі» або з першими цифрами самого числа, п'ють напої і грають в ігри, що починаються на «пі», вирішують математичні головоломки і загадки, водять хороводи навколо предметів, пов'язаних з цим числом.

Примітно, що свято числа Пі співпадає з днем народження одного з найбільш видатних фізиків сучасності – Альберта Ейнштейна, автора теорії відносності, лауреата Нобелівської премії по фізиці 1921 року, що народився в 1879 році.

А в Японії сьогодні – Білий день: чоловіки дарують жінкам білий шоколад в подяку за подарунки в день святого Валентина (наголошується з 1965 року).

Також цього дня...

У 1797  році американець Елі Уїтні отримав патент на машину для очищення бавовняного волокна.

1808 – Франц Йосип Галль представив книгу «Дослідження нервової системи взагалі і мозку зокрема».

1900 – услід за провідними країнами Європи, а також Японією і Росією, США узаконили «золотий стандарт».

1942 – в умовах військового часу президент США Франклін Рузвельт звернувся до губернаторів з проханням обмежити на дорогах швидкість 40 милями в годину для великого збереження покришок.

1946 – Ернест Хемінгуей після трьох розлучень одружувався на Мері Уелш, з якою не розлучався до своєї смерті. Він зустрівся з нею в 1944 році у Франції і вже на восьмий день знайомства запропонував стати його дружиною. Те, що він був одружений, а вона заміжній, для нього не було перешкодою.

1956 – американська компанія Ampex продемонструвала перший в історії відеомагнітофон.

1958 – установлена премія Греммі.

2000 – американський «батько жахів» Стівен Кінг став першим в світі письменником, що опублікував свій твір в Інтернеті (за день його прочитали 2 млн. чоловік).

Про знаменитих миру цього...

У 1804 р. народився Іоганн Штраус-батько, австрійський композитор, скрипаль, диригент, творець віденського вальсу.

1933 – Майкл Кейн, британсько-голлівудський актор («Міс Конгеніальність», «Правила винарів», «Тихий американець»).

1947 – Біллі Крістал, голлівудський актор («Коли Гарі зустрів Салі», «Аналізуй це»).

Не чокаючись...

У 1932 році помер Джордж Істмен, винахідник камери Kodak.

Іменини відзначають...

Антон, Антоніна, Євдокія, Нестір.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

ТЕГИ: свято
comments powered by HyperComments