П'ємо грамотно, колеги. Сьогодні – День грамотності та День солідарності журналістів

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 8 вересня 2008, 10:29
День солідарності журналістів було запроваджено 1958 року в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів, у цей день журналісти всіх країн та видань повинні демонструвати миру свою солідарність, особливо у справі захисту своїх прав.
П'ємо грамотно, колеги. Сьогодні – День грамотності та День солідарності журналістів

Почалося все з того, що 8 вересня 1943 року в Німеччині було страчено чехословацького журналіста, письменника-антифашиста Юліуса Фучика. Він став відомим усьому світу своєю книгою «Репортаж з петлею на шиї», написаною їм у катівнях празької в'язниці. Після його смерті книга була переведена 70 мовами світу, а з 1958 року день смерті Фучика став відзначатися як Міжнародний день солідарності журналістів.

Міжнародний День грамотності – один з міжнародних днів, що відмічається у системі ООН. Боротьба з неграмотністю, як і раніше, залишається завданням величезного масштабу й складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

А нас – рать!

1380 рік. 8 вересня відбулася Куликовська битва, що поклала початок звільненню Русі від монголо-татарського іга. Російська армія під командуванням князя Дмитра Івановича Донського здобуває перемогу над ханом Мамаєм (військом Золотої Орди).

Перший.

1914 – У Галичині в повітряному бою з австрійцями гине, уперше у світі застосовуючи таран, російський військовий льотчик Петро Нестеров.

Щодо великих миру цього...

8 вересня 1157 року народився Ричард Левине Серце. Король Англії з династії Плантагенетов, лідер хрестових походів.

1960 – Ія Нінідзе, грузинська акторка. Навчалася в хореографічному училищі. В 7 років з'явилася в картині «Не горюй» («Мелодії Верійского кварталу», «Небесні ластівки» (в 15 років), «Покаяння», «Угода», «Яків, син Сталіна»). Закінчила ВГИК та переселилася до Москви. 

1970 – Тимур Таймазов, український штангіст, олімпійський чемпіон.

1971 – Девид Аркетт, американський актор. («Беверли-Хиллз 90210», «Маппет-Шоу з космосу», «Лемент-3», «Агент на призвисько Спот», «Премія Дарвіна»).

У Харкові

8 вересня 1808 року всі шість харківських трактирів здані строком на чотири роки купцеві Касьянову із платою по 705 рублів за кожний рік.


 

comments powered by HyperComments