За права людини, свободу слова і Всесвітній день футболу

Четвер, 10 грудня 2009, 08:33
Загальна декларація прав людини прийнята 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН. Вона проголошує право осіб, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу слова, свободу совісті та інші).
всесвітній день футболу

А через десять років цього дня був встановлений День прав людини.

Всесвітній день футболу теж наголошується за рішенням ООН. Таким чином, міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «о грі в м'яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Називалося це заняття Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати хорошу фізичну форму.

Інші дослідники стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. На полі битви, після битв, вони штовхали відрубані голови супротивника. Про цю гру відомо досить мало: те, що були ворота і воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдатів, і що вона була відома вже три тисячі років тому.

У футбол грали і в Стародавній Греції, і Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «Битва за м'яч», з чого можна припустити, що грали в неї, відповідно, застосовуючи всілякі прийоми бойових мистецтв.

Також цього дня...

У 1683 році по указу царя Олексія Михайловича в Росії почато складання родовідних книг.

1845 – Англії Робертом Томпсоном запатентовані пневматичні шини.

1901 – вручені перші Нобелівські премії.

Про знаменитих миру цього...

У 1884 році на світ з'явилася Зінаїда Євгеніївна Серебрякова, художниця, одна з перших російських жінок, що увійшли до історії живопису.

1901 – Карандаш (Михайло Миколайович Рум'янцев), клоун, народний артист СРСР.

1918 – Анатолій Володимирович Тарасов, видатний хокейний тренер.

1965 – Таїсія Повалій, співачка, народна артистка України.

Не чокаючись...

У 1896 році помер Альфред Бернхард Нобель, шведський хімік, інженер, винахідник, засновник Нобелівської премії.

1928 – Шарль Ренні Макінтош, англійський винахідник водонепроникних плащів (макінтошів), архітектор, дизайнер і ілюстратор.

У Харкові...

1835 – харківським міщанином Костянтином Грековим відкрита літографія. «В ній було 6 працівників, вартість виробництва дорівнювала 5 тис. р., виконувалося малювання і гравіювання на камені, міді за замовленням жителів м. Харкова і інших губерній...»

Іменини відзначають...

Всеволод, Гаврило (Гаврила), Паладій, Роман, Яків.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments