У Харкові стартує міжнародний театральний фестиваль малих форм «ТЕАТРОНІК»

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 31 січня 2011, 20:29
Перший Міжнародний театральний фестиваль малих форм «ТЕАТРОНІК» відбудеться в харківському Будинку Актора з 31 січня до 4 лютого.
У Харкові стартує міжнародний театральний фестиваль малих форм «ТЕАТРОНІК»

На шанувальників театру чекають українські, російські, німецькі, болгарські та литовські театральні трупи. Театр малих форм відрізняється від традиційного тим, що на сцені грає один або кілька акторів. Тобто актор опиняється на одинці з глядачем.

Такий подарунок для міста Харків вирішила зробити Віце-Президент Міжнародного Форуму Монодрами Ніна Мазур. На її запрошення відгукнулись як російські, так і європейські театральні трупи та критики.

Сьогодні, під час прес-конференції, присвяченій відкриттю цього фестивалю пані Ніна наголосила на тому, що зараз зростає інтерес до театру малих форм, адже дуже часто в таких постановках є щось інтимне.

На Фестивалі відбудеться показ кращих спектаклів, які отримали "Гран Прі"  на престижних міжнародних конкурсах. Вони захоплювали глядачів яскравістю і демократичністю. Це свіжі режисерські ідеї, здебільшого, молодих  людей. Ціна одного квитка на міжнародний фестиваль «ТЕАТРОНІК» сягає від 50 до 70 грн.

До організації фестивалю також долучився художній керівник майстерні Державного інституту театрального мистецтва (відомий московський ГИТИС), заслужений діяч мистецтв Росії Олександр Бармак. Пан Олександр планує дати кілька майстер-класів для молодих акторів.

За словами пана Олександра, він уже не пам’ятає, коли востаннє в Москві він бачив постановку україномовного спектаклю. Тому він з нетерпінням чекає виходу на сцену харківських акторів.

Олександр Бармак з великою гордістю згадав відомі постаті українського театру, а зокрема, Наталію Ужвій та Леся Курбаса. 
 «Дуже гарна мова, незвична, співуча. Слухаючи її , можна згадати нашого спільного предка», - сказав Олександр Бармак.

За словами пана Олександра, Харків став для нього невеликою творчою віддушиною, оскільки в Москві театральне мистецтво перебуває на грані зникнення. Влада обіцяє зробити одну дирекцію, яка буде вести спеціальну мистецьку політику і брати гроші за оренду приміщень в усіх театрах.

Олександр Бармак також обурений тим, що російський уряд має наміри ГИТИС звести до рівня коледжу. Тобто великий центр театральної освіти втратить право присвоювати наукові звання в галузі режисури, кінематографу тощо.

Щодо пропозиції вирощувати добрих чиновників, Олександр Бармак сказав, що це просто неможливо «і краще вирощувати щось інше».

Спонсорами такого чудового Фестивалю є понад 15 різних підприємств, установ і організацій. Як то кажуть: з миру по нитці – голому сорочка. Але разом з тим, у світі дуже люблять театр і в розвинених країнах влада виділяє кошти під нові театральні проекти.

Щодо Харкова, то за словами директора Будинку Актора Сергія Бичка, основною проблемою для молодих акторів є нестача приміщень.

Будинок Актора не може вмістити всіх охочих, але водночас дає можливості спробувати свої сили в театральному мистецтві і закладає початки подальшого розвитку цих талантів.

comments powered by HyperComments