«Український Кіноклуб» показав фільм про долю Євгена Коновальця

Світлана Шкурай  |  Субота, 18 червня 2011, 15:57
У п’ятницю, 17 червня, харківський осередок громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес» провів особливий захід спеціально до 120 річниці з Дня народження Євгена Михайловича Коновальця. У рамках проекту «Український Кіноклуб» у конференц-залі ГО «Поступ» о 18.00 відбувся показ фільму «Українські Державники. Євген Коновалець».
«Український Кіноклуб» показав фільм про долю Євгена Коновальця

Стрічка являє собою синтез документальних кадрів, світлин, документів, сучасних відеоматеріалів та коментарів істориків.

Кіно розповідає про найважливіші моменти з життя засновника ОУН, проводить нас від Зашкова, де він народився, до Роттердаму, де був убитий. Після перегляду, напевно, кожна людина, яка досі нічого не чула про цю видатну особистість, отримала б достатньо інформації, щоб зрозуміти важливість Коновальця для України. Але непроінформованих серед глядачів не знайшлося.

Крім фактів, у фільмі присутнє «свідоцтво українського жалю» за Євгеном Михайловичем – дума, яку виконує бандурист Остап Стахів.

Після показу почалась друга частина заходу – лекція доктора історичних наук, професора НТУ «ХПІ» Володимира Миколайовича Скляра.

Мабуть, лекція – не найкраще слово, адже після його невеликого виступу щодо побаченого розпочалась справжня гаряча дискусія. Присутні ставили питання одне за одним, цікавились сучасним станом національної свідомості українців, націоналістичним обличчям Донбасу, обмінювались точками зору на громадянські конфлікти на українських землях на початку XXст., розмірковували про харків’ян та міфічний імідж «першої столиці». Поговоривши, усі прийшли до висновку, що Україна пережила багато майже безвихідних ситуацій, але і досі жива.  Саме тому сьогодні не маємо причин втрачати віру у світле майбутнє.

comments powered by HyperComments