У Харкові відкрили центр сучасного мистецтва «Єрмилов-Центр»

Субота, 24 березня 2012, 12:08
У Харкові відкрився центр сучасного мистецтва, названий на честь українського художника-авангардиста Василя Єрмилова – «Єрмилов-Центр». Урочиста подія була приурочена до дня народження митця – 22 березня. Новий майданчик для художників розташований в Національному університеті імені Каразіна. Перша виставка нового мистецького центру присвячена конструктивізму. Вона називається «Construction. Від конструктивізму до contemporary. Харків XX-XXI».
У Харкові відкрили  центр сучасного мистецтва «Єрмилов-Центр»

Проект об’єднує роботи відомих авангардистів: Василя Єрмилова (1894 – 1968 рр.) і сучасних художників Харкова трьох поколінь: Віталія Кулікова, Павла Макова, Артема Волокітіна, Романа Мініна, Гамлета Зіньковського, Аліни Клейтман – активних учасників сучасного художнього процесу. У виставці – малярство, графіка, фотографія та відео-арт  2000-х, а також раритети 20-х років ХХ століття з музейних і особистих колекцій.

Василь Дмитрович Єрмилов, фото 1915 р. Він вже здобув диплом майстра декоративного живопису в Харківській художній школі

і незабаром поїде на фронт Першої світової.

На виставці представлені роботи Василя Єрмилова з особистої колекції, які ще не експонувалися в Харкові, і роботи Бориса Косарєва (1897-1994 рр.) з колекції галереї «VOVATANYA».

Василь Єрмилов, "Плани на майбутнє".

Віталій Куліков – відомий харківський художник, послідовник авангардистських традицій, демонструє роботи різних років, малярство і графіку з авторської колекції.

Павло Маков презентує нову роботу «Вежа» з циклу «Сади», і роботу «Донроза» з того ж циклу, яка перебуває у власності донецького Фонду «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив», і ще не експонувалась у Харкові.

Спеціально до відкриття «Єрмілов-Центру» Артем Волокітін підготував цикл робіт «Незалежність», «Тріумф», «Воля», Роман Мінін – багатофігурну композицію в жанрі стікер-арту. Гамлет Зіньковський продовжує тему попередньої роботи «Книга людей» ( підготовлену для конкурсу молодих художників PinchukArtCentre), і презентує «Книгу Невідомих» - 500 портретів, намальованих кульковою ручкою. Аліна Клейтман демонструє новий відео-проект «Роби, як я».

Гостями на відкритті «Єрмилов-Центру» були: Мартін Доул – голова Британської ради; Ганна Бубнова – менеджер культурних програм Британської ради; Екхард Шнайдер – директор PinchukArtCentre; Павло Гудімов – засновник «ЯГалереї»; Оксана Баршинова – мистецтвознавець, куратор, старший науковий працівник Національного художнього музею України; Віктор Сидоренко – директор Інституту проблем Сучасного мистецтва; Любов Михайлова – засновник Фонду «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив»; Ганна Лазар – заступник директора Польського інституту в Україні; Ігор Абрамович – відомий арт-торговець. Марія Хрущак – головний редактор видання «Українська культура».

Центр сучасного мистецтва «Єрмилов-Центр» - це:

найбільший професійний художньо-виставковий майданчик в місті;

багатовекторний культурний центр з масштабним освітнім і просвітницьким напрямком діяльності.

Місце для презентації молодого мистецтва – нові автори, нові ідеї, нові підходи, пошук та реалізація;

Комунікативний майданчик для творчих і літературних кругів Харкова, місце для відкритих дискусій і вільного обміну думками.

comments powered by HyperComments