В муніципальній галереї розповіли про феномен харківського кобзарства (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 4 лютого 2015, 12:54
3 лютого в Харківській муніципальній галереї відбулася благодійна лекція-концерт під назвою «Феномен харківського кобзарства».
В муніципальній галереї розповіли про феномен харківського кобзарства (фото)

Лекцію прочитав кандидат філософських наук, братчик Харківського кобзарського цеху Олександр Савчук. Модерував захід Михайло Красиков.

«Чомусь в суспільній свідомості відклалося так, що кобзарство та кобзарі – це десь там у Києві чи Львові, – розповів Олександр Савчук, – а насправді кобзарство – це такий виразний слобідський феномен. І Харків був столицею кобзарства – це приблизно в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. І те, що ми знаємо про цей феномен – це все ми дізналися від харківських кобзарів, адже свого часу відомі фольклористи робили з ними інтерв’ю та зібрали певний матеріал. І за рахунок цього ми тепер знаємо, як це було. В 30-ті роки кобзарство було репресовано. І відповідно зараз ми будемо реконструювати це фольклорне явище за записами та фотографіями, які зібрали українські діячі культури».

Він розповів про феномен харківського кобзарства, його історію та традиції, пояснив різницю між видами бандур та способами гри на них. Свою лекцію він супроводжував показом раритетних записів та фотографій.

«Далеко не всі розуміють всю унікальність цієї субкультури, – пояснив Михайло Красиков, – а вона дійсно унікальна. Українське козацтво має певні аналоги. Історики порівнюють українських козаків з європейськими лицарями. Але ми прекрасно розуміємо, що це були досить специфічні такі лицарі. Так само були виконавці на музичних інструментах в різних країнах, в тому числі і слов’янських. Але саме такі особливості способу життя, які були у наших кобзарів, їх усвідомлення того, що вони не просто співці, які жебракують, на хліб заробляють, а що вони несуть історичну пам'ять та виконують певну місію – це така особливість українського кобзарства. І не випадково сталінський режим їх знищував. Бо він прекрасно розумів, що ці непідконтрольні люди – вони абсолютно несумісні з диктатурою пролетаріату і, взагалі, з тими принципами, на яких будувалося те суспільство».

Лекція була організована Харківським відділенням Українського етнологічного центру
Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Національної академії наук України. Це був заключний захід. Йому передувала відкрита лекція М.Красикова «Магія зимових свят слов’ян» та поетичний вечір «Тепло-візії» з Сергієм Жаданом. Всі виручені кошти підуть на закупівлю тепловізора для 92 окремої механізованої бригади ЗСУ.

 

comments powered by HyperComments